Winkel Kuurne
vector offer detail page
Auto rijdt langs een tropisch strand en hond hangt uit het autoraam
Algemeen
Deel deze blog:

Leestijd: 4 min

Gepubliceerd op 26 juni 2024

Duponzoo’s handige checklist voor honden en katten op vakantie

Vertrek je binnenkort op reis en heb je besloten om je hond of je kat mee te nemen? Uiteraard, want zonder hen zou het geen echte reis zijn!  Zo lang zou je ze trouwens toch niet kunnen missen. En zij jou ook niet.  

Op reis gaan met je hond of je kat kan een geweldige ervaring zijn, vol avonturen en speciale momenten. Of je er nu een weekendje op uit trekt of een langere vakantie voor ogen hebt, er zijn een aantal essentiële dingen die je mee moet nemen om ervoor te zorgen dat zowel jij als je huisdier een comfortabele en stressvrije reis hebben.  

Van praktische benodigdheden tot handige weetjes, in deze blog bespreken we alles wat je nodig hebt om op pad te gaan met je geliefde huisdier. Beginnen doen we bij de voorbereiding, daarna krijg je tips & tricks voor onderweg en tenslotte lees je wat je allemaal ter plaatse nodig hebt.  

Klaar? Daar gaan we!  

De voorbereiding: waarmee moet je rekening houden vóór je met je huisdier op reis vertrekt?

Kat zit in valies en is klaar om op reis te vertrekken

Controleer vooraf of honden en katten welkom zijn op je bestemming. Ga na of er andere dieren aanwezig zullen zijn en zorg ervoor dat de omgeving ter plaatse veilig is voor je huisdier, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.  

Als je binnen de EU reist, moet je er rekening mee houden dat je kat of je hond gechipt is. Je huisdier moet ook minstens 21 dagen voor het vertrek ingeënt zijn tegen hondsdolheid en in het bezit zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort. In dit paspoort staan alle gegevens over je hond en je kat netjes geregistreerd, van het eigenaarschap tot informatie over de vaccinaties en de chip.  

Let op: buiten de EU kunnen er andere regels gelden. Contacteer indien nodig de ambassade van het land van je bestemming en informeer of er bijkomende regels van kracht zijn. 

Hond gaat op reis en zit in de bench in de koffer van een auto

Het vervoer: wat heb je nodig als je je huisdier vervoert?

Om ervoor te zorgen dat je huisdier op een veilige en comfortabele manier op de bestemming geraakt, is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt.  

Safety first! Zorg ervoor dat je je hond of je kat altijd op een correcte en veilige manier transporteert. Hou er rekening meer dat het in sommige landen (zoals Duitsland) verplicht is om je hond op een veilige manier vast te maken in de auto. Een box, een bench of een autogordel kunnen dus absoluut niet ontbreken, ook een draagtas kan goed van pas komen.

Meer informatie over benches en andere transportmiddelen voor honden en katten vind je in deze blog over het transport van huisdieren.

Zorg er ook voor dat je huisdier tijdens de reis voldoende gehydrateerd is en geen honger heeft, neem daarom steeds voldoende voeding en vers drinkwater mee.  

Ga voor extra comfort en voorzie een knus kussen, een donzig dekentje en een speeltje om de verveling tegen te gaan.   

Laat je hond op regelmatige tijdstippen uit. Voor de kat kan je overwegen om een kattenbak met een geschikt formaat in de transportbox te plaatsen. Een tweede optie is je kat om de zoveel tijd in een box plaatsen waar hij zijn behoefte kan doen. Zo blijft de slaapplaats altijd proper en droog.  

Kat van bovenaanzicht met bakje waarin korreltjes en water zitten

Ter plaatse: wat heb je nodig als je met kat of je hond op reis gaat?

Het spreekt voor zich dat je voldoende eten en water moet voorzien voor de volledige reis. Vergeet ook de eet- en drinkbakjes niet. Hebben ze grote honger en kom je tijdens de reis voeding tekort? Geen probleem, extra voeding, water en snoepjes kan je altijd in de lokale supermarkt kopen.  

Katten zijn gesteld op hun comfort, neem daarom in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk kattenspullen mee van thuis. De kattenbak met de vertrouwde kattenbakvulling, een krabpaal, speelgoed en het favoriete mandje zullen ervoor zorgen dat je kat zich sneller thuis voelt.  

Honden voelen zich doorgaans sneller thuis, maar de vertrouwde hondenspullen, zoals de mand met het favoriete kussen en het geliefkoosde speelgoed zullen hen daar ongetwijfeld bij helpen.  

Eén iets dat je absoluut wil vermijden, is dat je je huisdier kwijtraakt in een onbekende omgeving. Daarom is het aangeraden om honden zo veel mogelijk aan de leiband te houden (in veel regio's is dit verplicht) en je huisdier te voorzien van een halsband met daaraan een identificatieplaatje of een adreskoker met contactgegevens. Een derde optie is een GPS-tracker die verbonden is aan een app op je smartphone, zo kan je op elk moment zien waar je hond of kat zich bevindt. 

Let op: Ga na of een muilkorf voor je hond verplicht is. In sommige landen zoals Duitsland en Oostenrijk is een muilkorf verplicht in het openbaar vervoer.  

Een voorbereid baasje is er twee waard! Daarom mag een EHBO-kit, gevuld met een aantal essentiële zaken zoals een tekentang, ontwormingsmiddel, ontsmettingsmiddel en een pincet, niet ontbreken. Vergeet ook niet om eventuele medicijnen voor je hond of kat mee te nemen.   

Check de checklist!

Wil je zeker zijn dat je alle benodigdheden voor een zorgeloze zomer meehebt? Download hieronder onze handige checklist voor honden en katten op vakantie.  

Op zoek naar meer informatie of spullen voor je huisdier? Kom dan snel langs bij Duponzoo aan de Ringlaan in Kuurne. Wij voorzien je met plezier van het perfecte advies en de juiste producten, zowel voor het beestje als voor het baasje!  

bruine hond kijkt je met zijn puppy oogjes aan

Checklist: op reis met je hond

download infofiche
close up van britse korthaar kat

Checklist: op reis met je kat

download infofiche

Ook leuk om te lezen