Vissen toevoegen aan je aquarium: een waterdicht stappenplan
Ben je van plan om binnenkort vissen toe te voegen aan je aquarium en ben je op zoek naar interessante info en praktische tips & tricks om alles vlot te laten verlopen? Dan zit je goed bij Duponzoo! Wij voorzien je met plezier van een antwoord op al je vragen.
Nieuwe vissen aan je bestaande aquarium toevoegen is een spannende onderneming die de nodige tijd en zorg vergt. Om de gezondheid van je vissen te waarborgen en ervoor te zorgen dat de overgang naar een nieuw aquarium vlot verloopt, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. In deze blog overlopen we enkele essentiële stappen om het hele proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo kom je onder meer te weten welke voorbereidingen je kan treffen voor je de vissen in huis haalt, waarmee je rekening moet houden bij het vervoer en hoe je je nieuwe vissen op de juiste manier laat acclimatiseren voor je ze in hun definitieve aquarium loslaat.
Trek je zwemvliezen alvast aan, want we duiken er meteen in!
Stap 1: Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom is het belangrijk dat je vooraf onderzoekt welke vissen je in huis wil halen. Zo is het onder meer belangrijk dat je nagaat of de vissen die je aan je aquarium wil toevoegen compatibel zijn met de vissen die je al hebt. Doe online onderzoek naar de soorten waarin je geïnteresseerd bent of kom langs in onze winkel voor professioneel advies van onze vissenexperts.
Eenmaal je beslist hebt welke vissen je wilt kopen, is het tijd om je te verdiepen in hun leefomgeving. Hou rekening met de grootte, hun temperament en de vereiste waterwaarden zoals temperatuur, hardheid van het water en nitraat-, nitriet- en pH-waardes. Door hieraan voldoende aandacht te besteden, voorkom je stress en gezondheidsproblemen bij je huidige én je nieuwe vissen.
Bij vissen die in het wild gevangen zijn, is het essentieel dat de waterwaarden van de habitat waaruit ze afkomstig zijn zo nauwkeurig mogelijk worden nagebootst. Voor gekweekte vissen, die gewoon zijn aan kraanwater, is het eenvoudiger om de juiste waterwaarden te verkrijgen. Let wel, dit wil echter niet zeggen dat ze geen last hebben van slechte waterkwaliteit.
Aarzel niet om bij de aankoop van je vis de exacte waarden na te vragen van het water waarin je vis zich bevindt.
Opgelet: Vissen te snel toevoegen aan je aquarium kan fataal zijn, vooral voor warmwatervissen. Begin met de opstart van je aquarium en geef het minstens twee weken de tijd zodat een stabiele, biologische omgeving kan worden gevormd. Daarna kun je je vissen met een gerust hart en op een veilige manier introduceren in je aquarium.
Meer informatie over de opstart van je aquarium vind je hier: https://duponzoo.be/ons-advies/een-aquarium-opstarten/
Stap 2: Transport
Vissen zijn uiterst kwetsbare dieren, stress kan een grote invloed hebben op hun gezondheid. Ook het transport van je vis kan stress met zich meebrengen, zorg er daarom voor dat het vervoer van je vissen steeds zo rustig mogelijk verloopt. Hou tijdens het transport van je vis rekening met de volgende zaken:
- Voorkom temperatuurschommelingen: gebruik isolatiemateriaal om de zak te beschermen tegen afkoeling.
- Zorg dat er extra zuurstof aan het transportzakje wordt toegevoegd.
- Let erop dat de vissen zo donker mogelijk vervoerd worden.
- Maak de zak vast zodat hij niet omvalt of gaat rollen tijdens het transport.
Stap 3: Acclimatiseren van de nieuwe vissen
Let op! Geef je vissen de tijd om geleidelijk aan te wennen aan het nieuwe water. Vissen zijn zeer gevoelig aan plotse temperatuurverschillen of veranderingen in waterwaarden. Giet dus nooit de zak waarin je de vissen vervoert zomaar uit in je aquarium. De schok die ze hiervan zouden kunnen ondervinden, kan hun gezondheid aanzienlijk verzwakken en kan hen zelfs fataal worden.
Laat de zak met de nieuwe vissen drijven in je aquarium tot de temperatuur van het water in de zak gelijk is aan die van het aquarium. Wacht daarna nog even met het openen van de zak, want vanaf dan daalt het zuurstofniveau snel.
Bijeenkomende tips:
- Plooi de bovenkant van de zak enkele keren om, dan blijft hij mooi rechtop drijven.
- Doe het licht uit als je de zak opent. Hoe donkerder het is, hoe rustiger de vissen. Voeg daarna om de 5 minuten een beetje aquariumwater toe aan de zak met de nieuwe vissen, gedurende ongeveer 30 tot 60 minuten. Dit proces helpt de vissen te wennen aan de waterkwaliteit van hun nieuwe thuis.
Stap 4: De vissen overzetten
Eenmaal de temperatuur en de waterwaarden in de zak gelijk zijn als die in het aquarium, kan je de vissen loslaten. Dat kan op een aantal manieren:
- Optie 1: Schep de vissen voorzichtig uit het zakje met een schepnetje en plaats ze in je aquarium. Giet daarna het water in het zakje weg om verontreiniging te voorkomen en de waterkwaliteit in je aquarium te behouden. Ben je bang dat je de vissen kwetst door ze op te scheppen? Hou dan het netje boven een emmer en giet het water uit de transportzak er voorzichtig door heen, zo vang je de vissen meteen mooi op.
- Optie 2: Kantel de zak zodat de vissen er zelf kunnen uitzwemmen. Deze optie is het minst stressvol voor de vissen en verkleint het risico op verwondingen. Vooral voor vissen met lange vinnen of uitsteeksels is dit de beste methode.
- Optie 3: Delicate vissen zoals kogelvissen kan je overzetten door ze eerst in een apart bakje te scheppen en pas daarna in je aquarium te plaatsen. Op deze manier blijft de hoeveelheid water die mee in je aquarium belandt beperkt.
Stap 5: Verlichting verminderen
Vissen kunnen stress ervaren bij de overgang naar een nieuwe omgeving. Door de verlichting van je aquarium enkele uren te dimmen of uit te schakelen, geef je de vissen de gelegenheid om rustig aan hun nieuwe omgeving te wennen. Dit kan helpen om stress te verminderen.
Stap 6: Observeren
Eenmaal je de nieuwe vissen hebt toegevoegd is het belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Let tijdens deze cruciale periode op tekenen van stress of ziekte en zorg ervoor dat je vissen voldoende eten. Voeg een dosis nuttige bacteriën toe aan het aquarium en geef ze voor de rest de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en ongestoord op verkenning te gaan.
Wat met quarantaine?
Als je al vissen in je aquarium hebt, dan doe je er beter aan om geen risico’s te nemen. Een periode in een quarantaine-aquarium helpt om eventuele problemen te voorkomen.
Plaats de nieuwe vissen eerst in een apart aquarium gedurende 2 tot 4 weken en observeer ze tot je zeker bent dat ze geen ziektes meedragen en ze je andere vissen niet kunnen besmetten.
Hou rekening met onderstaande zaken:
- Het quarantaine-aquarium moet goed ingericht zijn, vergelijkbaar met het definitieve aquarium.
- De waterwaarden (zoals pH, hardheid, nitriet- en nitraatniveaus) moeten overeenkomen.
- De temperatuur van het water moet dezelfde zijn als in het uiteindelijke aquarium.
Door deze maatregelen te nemen, wordt de overgang voor de vissen naar hun uiteindelijke leefomgeving gemakkelijker en wordt hun gezondheid beschermd. Na de quarantaineperiode kan je ze met een gerust hart introduceren in het aquarium.
Heb je nog vragen over het toevoegen van vissen aan je aquarium? Kom dan snel langs bij Duponzoo aan de Ringlaan in Kuurne, onze medewerkers voorzien je met plezier van een professioneel antwoord op al je vragen.