Winkel Kuurne
vector offer detail page
Twee konijnen, waarvan één op houten bruggetje, in een kooi.
Knaagdieren
Deel deze blog:

Leestijd: 7 min

Gepubliceerd op 31 mei 2023

Konijndig veel plezier aan je dier

Overweeg je om konijnen te houden? Mooi zo! Konijnen zijn geweldige diertjes en vormen het perfecte gezelschap voor jong en oud. Van het kleinste kind tot de stoerste bink, niemand kan weerstaan aan die pluizige pels en die schattige snoetjes. Om je wegwijs te maken in de wereld van konijnen toveren we enkele tips en wist-je-datjes uit onze hoed. Vijf wonderlijke weetjes en vijf richtlijnen voor gezonde, gelukkige en actieve konijnen. Klaar? Huppelen maar!

Tips voor het houden van konijnen

Per twee? Da’s zeker ok!
Konijnen zijn groepsdieren, ze zijn best sociaal en houden van communiceren met hun soortgenoten. Hou je konijnen gelukkig door ze samen te zetten, zo kunnen ze elkaar gezelschap houden en vermijd je dat ze eenzaam, gestresseerd of agressief worden.

Gebabbel over geknabbel
Gezonde voeding zorgt voor gelukkige konijnen. Vanaf zes maanden bestaat het optimale dagelijkse dieet uit 80% hooi en gras, 15% verse groenten en 5% pellets. Vermijd voedsel dat rijk is aan suiker, dat kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen. Konijnen zijn gevoelig aan stress en kunnen soms last hebben van diarree. In dat geval geef je ze beter enkel hooi en korrels. Zorg voor een geglazuurde voederbak en voorzie vers drinkwater uit een fles met een drinktuit. Wat mag je jouw konijnen af en toe geven om ze een plezier te doen? Wortels, appels, oud brood en takjes van een wilg, een hazelaar of een fruitboom. Wat geef je ze beter niet? Ui, look, prei, kool, broccoli, gemaaid gras, aardappelschillen, vers brood en citrusvruchten.

Gezondheid en gedrag
Regelmatige dierenartsbezoeken zijn belangrijk om de gezondheid van je konijn te controleren en eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen. De konijnen van Duponzoo zijn tegen bepaalde ziektes ingeënt, voor andere vaccinaties kan je steeds terecht bij de dierenarts. De konijnen op onze binnenafdeling zijn minstens 7 weken oud en zijn behandeld tegen Coccidiose. Konijnen uit onze buitenafdeling zijn tussen 3 en 6 maanden oud en zijn gevaccineerd tegen Myxomatose, RHD1 en 2. Konijnen zijn lieve diertjes, maar ze schrikken gemakkelijk, ga er daarom altijd rustig mee om. Als ze schrikken kunnen ze in een reflex bijten of krabben. Let dus goed op als je ze aanraakt.

Ruimte om te rennen
Konijnen hebben ruimte nodig om te bewegen en te spelen. Zorg voor een ruim hok (minstens 120 x 80 x 80cm) dat groot genoeg is voor het konijn om zich uit te strekken en zorg voor een aparte ruimte om te bewegen. Een hok alleen is echter niet genoeg, een grote ren is minstens even belangrijk. Konijnen zijn actieve dieren en hebben veel beweging nodig. Zorg ervoor dat ze dagelijks minstens 3 tot 4 uur uit hun hok kunnen en dat er voldoende vrije ruimte is om te rennen, te graven, te spelen en te verkennen. Je kan je konijnen ook af en toe binnen laten rondlopen. Als dat niet leuk is!

Proper en veilig
Onderhoud het hok: konijnen zijn propere diertjes en verdienen een mooie, onderhouden omgeving om in te verblijven . Maak het hok minstens één keer per week schoon en vervang regelmatig de bodembedekking. Bescherm je konijn tegen roofdieren: konijnen zijn prooidieren en moeten beschermd worden tegen roofdieren zoals vossen en katten. Zorg ervoor dat het hok stevig genoeg is en dat het konijn veilig is wanneer het buiten speelt.

Weetjes over konijnen

Voedzame keutels?
Het lijkt misschien wat vies, maar konijnen eten sommige van hun keutels op, namelijk de blindedarmkeutels. Deze zijn wat zachter van structuur, hebben een andere vorm dan de normale keutels en vormen een belangrijk onderdeel van het konijnendieet. Konijnen hebben een complex spijsverteringsstelsel en door deze keutels op te eten krijgen ze waardevolle voedingsstoffen binnen die tijdens de eerste verteringsronde gemist werden.

Altijd wakker?
Nee, dat lijkt alleen maar zo omdat konijnen met hun ogen open slapen. Dat komt omdat ze prooidieren zijn en altijd alert moeten zijn voor potentiële bedreigingen. Door met de ogen open te slapen, kunnen ze sneller reageren op geluid of bewegingen in hun omgeving en eventueel wegrennen om zichzelf te beschermen.

What’s up, Doc?
Volgens het gekende stereotype, en naar het voorbeeld van Bugs Bunny, eten konijnen veel wortels. Als ze in grote hoeveelheden gegeten worden, zijn wortels echter schadelijk voor de tanden en het spijsverteringsstelsel van konijnen. Dat komt door de vele suikers in de wortels. Het is veel gezonder om je konijnen het loof van de wortels te geven.

Met lange tanden eten?
De tanden van konijnen blijven hun leven lang groeien en kunnen tot 15 centimeter per jaar groter worden. Om die groei onder controle te houden is het belangrijk dat er knaagmateriaal zoals hout of een knaagsteen voorhanden is en dat ze dagelijks hooi eten. En dat mag vrij veel zijn, konijnen eten per dag best hun eigen grootte aan hooi. Als ze dat niet doen kunnen hun tanden te lang worden en krijgen ze het moeilijk om te eten.

Kweetnie hoeveel konijnen?
Konijnen vind je in alle maten, kleuren en soorten. Het kleinste konijnenras is de kleurdwerg. Met z’n 800 gram, het lieve kleine lichtgewichtje van de konijnwereld. Het grootste konijnenras is de Vlaamse reus, die gemiddeld rond de zeven kilogram weegt en oren tussen de 17 en 21 centimeter lang heeft.

Acht konijnen, waarvan drie bruine en vijf witte, samen liggend in een konijnenhok.

Afdeling bij Duponzoo

Bij Duponzoo kan je in onze buitenafdeling tal van konijnensoorten vinden: Vlaamse hangoren, Duitse hangoren, reuze vlinders en de Vlaamse reus. Maar dat is natuurlijk niet alles, we hebben ook hokken en rennen waarin je jouw konijnen optimaal kan verwennen. Denk dan meteen ook aan de juiste bodembedekking. Houtvezel zorgt voor te veel stof, daarom kies je beter voor pellets, houtbrokjes of bodembedekking op basis van papier.

Je leest het, aan konijnen en benodigdheden is er in Kuurne keuze genoeg, maar er valt nog ZOOO veel meer te beleven! Kom dus gauw eens langs in onze winkel en ontdek hoe Duponzoo jou en jouw huisdier vertroetelt. Tot binnenkort!

Ook leuk om te lezen