Winkel Kuurne
vector offer detail page
Twee blauw-gele ara's op een groene achtergrond.
Papegaaien
Deel deze blog:

Leestijd: 5 min

Gepubliceerd op 23 augustus 2023

Alles over jouw papegaai, in één handomdraai

Papegaaien zijn fascinerende wezens die dankzij hun intelligentie, hun probleemoplossend vermogen, hun kleurrijke veren en hun dito persoonlijkheid enorm populaire huisdieren zijn. Ook hun ietwat brutale karakter en hun vermogen om de menselijke taal en andere geluiden na te bootsen zijn sinds jaar en dag een bron van vermaak voor tal van dierenliefhebbers.

Een papegaai als huisdier houden lijkt dus ideaal, maar hoewel deze praatgrage vogelsoort ongetwijfeld voor leven in de brouwerij zal zorgen, zijn er een aantal belangrijke zaken die je in overweging moet nemen voor je een papegaai in huis haalt. Aan de hand van deze blog kom je te weten waarmee je zoal rekening moet houden en welke zaken je zeker nodig hebt om je papegaai gelukkig te zien. Zo ben je goed voorbereid en kan je steeds de beste zorg voorzien voor jouw goedgebekt gezelschap.

Klaar? Zeg maar na!

Onderzoek vooraf

Naast aparte verzorgingsbehoeften, uiteenlopende temperamenten en verschillen in levensduur, heeft elke papegaaiensoort zijn eigen trekjes en aparte kenmerken. Eén iets hebben ze echter gemeen: papegaaien zijn van nature heel sociale dieren en hebben dagelijks interactie met hun baasje nodig. Als je niet veel tijd met je vogel kunt doorbrengen, overweeg dan om een soortgenootje in huis te nemen.

Hou er hoe dan ook rekening mee dat papegaaien omwille van hun intelligentie veel aandacht en voldoende afwisseling nodig hebben. Als papegaaien niet voldoende gestimuleerd worden, kan het zijn dat ze gaan krijsen, bijten of zichzelf kaalplukken. En dat willen we uiteraard vermijden. Ga daarom vooraf op onderzoek en informeer je over de specifieke soort waarin je geïnteresseerd bent, zo ben je er zeker van dat de papegaai die jij wilt, past bij je persoonlijkheid en je levensstijl.

Onthoud ook dat papegaaien vogels zijn met een lange levensduur. Een papegaai in huis halen is een verbintenis op lange termijn, wees dus voorbereid op de verzorging en de verantwoordelijkheid dat dit met zich meebrengt.

Koko-kooi

Om gelukkig en gezond te zijn hebben papegaaien een ruime en stimulerende omgeving nodig. Zorg ervoor dat je genoeg plaats hebt om een kooi van het juiste formaat te installeren. De grootte van de kooi hangt af van het type papegaai dat je hebt. Over het algemeen geldt: hoe groter de vogel, hoe groter de kooi. Zorg er in ieder geval voor dat je papegaai in de kooi rechtop kan staan en voldoende ruimte heeft om te klimmen, de vleugels uit te strekken en te vliegen. Een kooi die voldoende groot is moedigt actieve beweging aan en voorkomt dat je papegaai zich opgesloten voelt. Papegaaien hebben normaal gesproken een kooi nodig van minimaal 1.5m lang, 1m breed en 2m hoog.

Zet de kooi op een plaats waar je papegaai deel kan uitmaken van het gezinsleven zonder te worden blootgesteld aan extreme temperaturen of tocht. Maar let op, papegaaien kunnen soms luidruchtig zijn, zorg er daarom voor dat de kooi op een plaats staat waar het geluidsniveau voor zowel bewoners als omwonenden aanvaardbaar is.

Papegaaien zijn nieuwsgierige en intelligente wezens. Voorzie op en rond de kooi speeltjes, schommels, puzzels en andere spulletjes om verveling te voorkomen en je papegaai mentaal te stimuleren. Zorg ook dat de kooi uitgerust is met voldoende zitstokken, klimringen, kauwmateriaal en een slijtstok. Een slijtstok is speciaal ontworpen om de groei van de snavel en de nagels, die een leven lang blijven groeien, onder controle te houden. Slijtstokken kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals mineraalsteen, kalksteen of beton.

Kies voor een kooi gemaakt uit duurzaam materiaal, zoals roestvrij staal. Vermijd kooien van zacht metaal, deze kunnen gemakkelijk vernield worden. Een uitschuifbare opvangbak onder de kooi vergemakkelijkt het schoonmaken en het opvangen van kruimels en afval. Geen overbodige luxe dus. Zorg er tenslotte voor dat de kooi gemakkelijk toegankelijke deuren heeft zodat je papegaai veilig in en uit de kooi kan worden gezet en kijk voor stevige veiligheidssloten om te voorkomen dat een al te slimme papegaai de kooi kan openmaken.

Een jongedame wandelt door de gangen van Duponzoo met een winkelkar met daarop een blauw-gele ara.

Een papegaai? Di-eet voor twee

Papegaaien zijn dol op eten. Gevarieerd en voedzaam voedsel is essentieel om ze gezond en gelukkig te houden. Bepaalde papegaaiensoorten hebben specifieke dieetvoorkeuren, het is belangrijk om de dieetvereisten van je papegaai te begrijpen en een evenwichtige en geschikte voeding aan te bieden. Let op, papegaaien kunnen kieskeurige eters zijn, dus het kan tijd kosten om ze aan een nieuw dieet te laten wennen. Het standaard dieet van een papegaai bestaat doorgaans uit:

 • Pellets

  De basis van het dieet van je papegaai. Pellets zijn speciaal samengesteld en bevatten alle essentiële voedingsstoffen die jouw papegaai nodig heeft. Kies altijd voor pellets van een gerenommeerd merk en zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke papegaaiensoort.

 • Groenten en fruit

  Papegaaien zijn dol op verse groenten en fruit. Denk aan groenten zoals boerenkool, spinazie, paprika, broccoli en wortelen, en vruchten zoals appels, bessen en bananen. Deze bevatten belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten.

 • Zaden en noten

  Hoewel zaden en noten gezonde vetten bevatten zijn ze ook calorierijk, daarom moeten ze in beperkte mate worden gegeven. Overdaad kan leiden tot een toename in gewicht.

 • Kalk en mineralen

  Essentieel voor de aanmaak van sterke botten, kalk en mineralen worden opgenomen door middel van mineraalblokken, gemalen eierschalen of speciale supplementen.

 • Eiwitten

  Belangrijk voor de groei en het onderhoud van weefsels. Papegaaien kunnen eiwitten verkrijgen uit magere stukjes gekookt gevogelte, eieren, peulvruchten zoals linzen en bonen, en notenpasta, telkens in kleine hoeveelheden.

 • Water

  Dat spreekt voor zich, zorg er dus altijd voor dat je papegaai voldoende vers water kan drinken. Let erop dat het waterbakje en de eetpotten stevig vastzitten en dat je papegaai er gemakkelijk bij kan.

Een kleurrijke waaier aan papegaaien

Zoooo, dankzij deze blog ben je tot in de puntjes voorbereid om een papegaai in huis te nemen. Dan rest enkel nog één vraag, namelijk waar kan je een papegaai kopen? Dat is eenvoudig, bij Duponzoo natuurlijk! Vlieg met ons mee door onze papegaaienafdeling en ontdek een bont allegaartje van prachtige praatjesmakers. Bij ons vind je onder andere deze soorten:

 • Grijze roodstaart (Pittacus Erithacus)
 • Triton kaketoe (Cacatue Galerita Triton)
 • Roestkop Caique (Pionites Leucogaster Xanthomeria)
 • Edelpapegaai (Eclectus Roratus)
 • Amazones: verschillende soorten
 • Blauw gele ara (Ara Ararauna)
 • Rose kaketoe (Eolophus Roseicapilla)

Ook leuk om te lezen