Winkel Kuurne
vector offer detail page
Groene kameleon zittend op een stok, tegen een zwarte achtergrond.
Reptielen
Deel deze blog:

Leestijd: 7 min

Gepubliceerd op 26 juli 2023

Alles over jouw reptiel? Deal!

Op zoek naar informatie over huisvesting, voeding en verzorging van reptielen? Dan ben je bij Duponzoo aan het juiste adres. In deze blog pluizen we alles vakkundig voor je uit. We testen terrariums, graven ons een weg doorheen verschillende soorten bodembedekking en inspireren je met ideetjes over de inrichting. We smullen van de informatie over voeding en leren je hoe je jouw reptiel in de watten moet leggen. Daarnaast laten we ons lichtschijnen over verlichting en krijg je informatie over de geschikte temperatuur en de vochtigheidsgraad in terrariums. Wij krijgen het alvast warm van deze koudbloedige diertjes. Jij ook?

Een groen reptiel zittend op een houten ondergrond.

Tonnen informatie over terrariums

  • Grootte

    Reptielen hebben voldoende ruimte nodig om vrij te kunnen bewegen en hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. De grootte van het terrarium zal afhangen van de uiteindelijke grootte van je reptiel als volwassene. Als algemene regel geldt: hoe groter, hoe beter. Bovendien zal extra ruimte het welzijn van je dier verbeteren. Hagedissen hebben over het algemeen meer ruimte nodig omdat ze graag klimmen en rennen, hou daarom rekening met voldoende ruimte in de lengte en in de hoogte. De stelregel voor slangen is dat de lengte van het dier geldt als lengtemaat van het terrarium. Grote slangen moeten voldoende ruimte hebben om zich te kunnen strekken, kleinere soorten moeten plaats hebben om zich te kunnen verstoppen.

    Ook voor de baardagaam moet er naast voldoende ruimte om te lopen ook plaats genoeg zijn voor een verstopplaats.De terrariumgrootte van gekko’s varieert van soort tot soort, daggekko’s zijn bijvoorbeeld fervente klimmers en hebben veel ruimte in de hoogte nodig. Een regel die ook voor verschillende kameleonsoorten geldt. Zorg er altijd voor dat je dier niet kan ontsnappen. Als reptielen ontsnappen kan het erg moeilijk zijn om ze terug te vinden, bovendien kunnen ze een gevaar vormen voor de omgeving of mensen laten schrikken.

  • Inrichting

    Zorg dat je terrarium lijkt op de natuurlijke omgeving van je reptiel. Woestijndieren horen thuis in een woestijnterrarium, reptielen die in bomen leven, moeten genoeg kunnen klimmen. Zorg er ook voor dat er genoeg plekjes zijn waar je dier zich kan verstoppen. Als zo'n veilige verstopplek ontbreekt, kan je dier gestrest raken. Bij het kiezen van de bodembedekking is het soms een beetje puzzelen. Het bodemsubstraat voor je terrarium moet in de eerste plaats hygiënisch zijn, daarnaast moet het voldoen aan de behoeften van je dier en is het mooi meegenomen als het er leuk uitziet. Zorg er in ieder geval voor dat de bodembedekking gemakkelijk te reinigen of te verwijderen is en dat je dier het niet per ongeluk kan inslikken.

    • Woestijnreptielen, zoals baardagamen en hagedissen, hebben over het algemeen een zand- of grindachtige bodembedekking nodig die goed de warmte geleidt en de droge omgeving in hun natuurlijke habitat nabootst.
       
    • Tropische reptielen, zoals gekko’s en sommige soorten slangen, geven de voorkeur aan een vochtige omgeving. Bodembedekking die vocht vasthoudt, zoals kokosvezel, mos of schors, is hiervoor uitermate geschikt.
       
    • Aquatische reptielen, zoals waterschildpadden, hebben nood aan een groot deel van hun terrarium gevuld met water. De droge delen kan je bedekken met platte stenen of zand.
       
    • Gravende reptielen, zoals sommige soorten slangen, hebben nood aan graafvriendelijke bodembedekking zoals kokosvezel.
  • Temperatuur

    Reptielen zijn koudbloedige dieren. Dat wil zeggen dat hun lichaamstemperatuur die van de omgeving aanneemt. Ze hebben geen inwendige mechanismen zoals zoogdieren om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Om ervoor te zorgen dat je reptiel gezond blijft, is de temperatuur in je terrarium dus van het allergrootste belang. Bij reptielen zijn er soortspecifieke verschillen, maar in het algemeen is het voordelig als de temperatuur in het verblijf van je reptiel varieert. Een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 graden is prima, maar zorg ervoor dat er ook een plaats is waar je reptiel kan opwarmen in een temperatuur van 35 tot 40 graden. De nachttemperatuur is eveneens afhankelijk van de soort, maar in het algemeen is een temperatuur van rond de 18-20 graden voldoende. Terrariums voor reptielen worden doorgaans verwarmd met lampen, verwarmingskabels of verwarmingsmatten. Let er wel altijd op dat de dieren zich niet kunnen verbranden aan deze warmte-elementen.

  • Verlichting

    Verlichting in een terrarium is net zo belangrijk als de juiste temperatuur. De juiste verlichting en het instellen van een dag- en nachtcyclus bevordert het natuurlijk gedrag en het bioritme van reptielen. Veel reptielen hebben UV-licht nodig om vitamine D3 te produceren. Deze vitamine helpt calcium uit het voedsel op te nemen, wat belangrijk is voor de botgezondheid.

  • Luchtvochtigheid

    De luchtvochtigheid in een terrarium is belangrijk voor de huid en de slijmvliezen van je reptiel. Het bevordert het vervellen en zorgt ervoor dat de ademhalingswegen gezond blijven. Ook hier is de behoefte aan luchtvochtigheid afhankelijk van de soort. Een relatieve luchtvochtigheid van 60 tot 100% lijkt voor de meeste dieren goed. Let wel op: het gaat om de luchtvochtigheid, het terrarium mag niet continu een natte bodem hebben.

Close-up van een bruin-witte slang die over een liggende uitgeholde boomstam kruipt.

Verzorging

De verzorging van reptielen varieert per soort. Sommige soorten, zoals kameleons, hebben een zeer intensieve verzorging nodig, moeten dagelijks gevoerd worden en drinken vaak alleen druppels. Andere dieren hebben minder verzorging nodig. Bepaalde slangen hoeven maar een keer per maand gevoerd te worden, deze dieren hebben minder frequent ontlasting waardoor het schoonmaken beperkt blijft. Laat je voor de verzorging van je dier altijd adviseren door onze verkopers.

Sommige reptielen houden een winterslaap van 1 tot 3 maanden. Een winterslaap is niet altijd noodzakelijk in gevangenschap, maar is wel nodig om te kunnen kweken. Om reptielen in winterslaap te brengen laat je de temperatuur geleidelijk dalen tot tussen 4 en 10 graden. Stop twee weken voor de temperatuurdaling met voederen en geef warme baden om de darmen goed leeg te krijgen. Het is ook aangewezen om voor de winterslaap de ontlasting van je reptiel door een dierenarts te laten controleren op inwendige parasieten.

Voeding

De voeding voor reptielen varieert van soort tot soort. Over het algemeen hebben reptielen specifieke voedingsbehoeften op basis van hun dieet in het wild. De voeding van je reptiel moet wel voldoen aan een aantal zaken. Belangrijk zijn de juiste hoeveelheid, de samenstelling en de voedzaamheid. De voeding moet voldoende energie en essentiële aminozuren, eiwitten, mineralen en vitaminen bevatten.

Naast de kwaliteit van het voer, moet de voeding ook door het dier geaccepteerd worden. Ook hier zijn er weer grote variaties. Sommige soorten eten alles, anderen zijn extreem kieskeurig. Zelfs binnen een bepaalde soort kan dit enorm variëren. Er zijn dieren die overdag eten, anderen eten alleen ’s nachts. Laat je hierover dus steeds goed informeren.

Sommige reptielen, zoals slangen, die volledige prooien eten (zoals ratten, muizen, kuikens en vissen) krijgen daaruit alle benodigde voedingsstoffen en hebben meestal geen extra voeding nodig. Deze prooien kan je dood of levend aan je reptiel voederen. Verse dode prooien of diepvriesprooien zijn over het algemeen net zo voedzaam en vormen geen risico voor je dier.

Reptielen die insecten en planten eten, zoals vele soorten hagedissen en schildpadden, hebben naast hun normale eten ook een extra mix van vitaminen en mineralen nodig. Deze mix moet een calcium/fosfor verhouding van 2:1 hebben, minstens 11% calcium en vitamine D3 bevatten. Strooi deze mix elke dag over hun groene groenten of insecten. Als je reptielen veel water drinken, kun je deze mix in hun drinkwater doen.

Ook de vochtbehoefte van reptielen is afhankelijk van de soort. Zorg er wel altijd voor dat er voldoende vers en proper drinkwater beschikbaar is. Sommige soorten, zoals kameleons, drinken alleen druppels, en dus niet uit een waterbakje. Zorg ervoor dat er voor deze dieren een druppelinstallatie aanwezig is.

Ook leuk om te lezen