Winkel Kuurne
vector offer detail page
blauw oranje betta vis zwemt in aquarium
Aquarium
Deel deze blog:

Leestijd: 4,5 minuten

Gepubliceerd op 30 augustus 2024

Duponzoo’s ultieme gids voor betta liefhebbers

Met hun exotische uiterlijk, hun levendige kleuren en hun vloeiende bewegingen zijn betta’s één van de meest populaire aquariumvissen bij zowel beginnende als gevorderde aquariumbezitters.

Het feit dat ze niet veeleisend zijn, gemakkelijk te verzorgen, relatief weinig ruimte nodig hebben en ronduit fascinerend zijn om te bestuderen, maakt van hen erg geliefde huisdieren. Betta’s zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleurvarianten -of kleurmutaties- en zorgen voor een prachtig contrast in elk aquarium. Niet onlogisch dus dat jij er ook eentje wil.

Voor je een betta in huis haalt, is het echter belangrijk dat je van een aantal zaken op de hoogte bent. In deze blog krijg je een antwoord op alle vragen die je als beginnende betta liefhebber kan hebben, van herkomst en kenmerken tot paargedrag en optimale waterwaarden.

Klaar voor keiveel kennis? We duiken erin!

sierlijke betta vis met paars, rood en roze kleuren

Herkomst en kenmerken van de betta

De betta, ook bekend als de (Siamese) kempvis, is een populaire zoetwatervis die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Ze worden gekenmerkt door hun grote diversiteit aan felle kleuren, hun lange vinnen en hun sierlijk golvende staart. Opvallende beestjes, die betta’s. 

Een ander opmerkelijk kenmerk van de betta is het feit dat ze een ademhalingsorgaan hebben. Naast kieuwen hebben ze ook een zogenaamd labyrintisch orgaan waarmee ze kunnen ademen aan de oppervlakte. Hierdoor kan de betta ook zuurstof opnemen uit zuurstofarm water. 

In totaal bestaan er meer dan 70 soorten betta’s, die in 13 hoofdgroepen worden opgedeeld. De Siamese kempvis, die dus doorgaans gekend staat als de betta, behoort tot de Splendens groep.

Betta mannetjes vs. Betta vrouwtjes

Vergeleken met de vrouwtjes, is de mannelijke variant van de betta groter, kleurrijker en sierlijker. De mannetjes maken met hun uitbundige kleuren graag indruk op hun iets kleinere, vrouwelijke soortgenoten. Hoewel betta vrouwtjes een kleinere sluierstaart hebben en iets minder opvallend zijn, zien ze er wel nog altijd even adembenemend uit.

Betta’s zien er doorgaans heel vreedzaam en rustig uit, maar ze kunnen ook aardig wat alfagedrag vertonen. De naam ‘kempvis’ hebben ze in ieder geval niet gestolen. Betta mannetjes kunnen zich agressief gedragen en zijn geneigd om hun territorium te verdedigen. Het houden van twee mannetjes in één aquarium wordt dan ook sterk afgeraden. Sommige betta vrouwen kun je wel bij elkaar houden. Zorg dan wel voor voldoende beschutting in de vorm van planten en drijfplanten.

oranje betta vis met prachtige staart

Kan je een betta samenzetten met andere soorten?

Ja, je kan een betta met andere vissoorten samenzetten. Het aanbod is evenwel beperkt. Vooral kleinere en rustigere soorten, zoals de Chinese Danio, de Pantsermeerval, het Vuurzalmpje en de Kegelvlekbarbeel vormen goede medebewoners. Sluierstaarten en guppy's zijn dan weer te druk voor de betta’s.

Paargedrag van de betta

Aangezien betta’s erg selectief zijn in het kiezen van kweekpartners, vraagt het kweken van kempvissen enige ervaring. Om te vermijden dat het betta vrouwtje door het mannetje wordt aangevallen, raden we aan om twee of drie vrouwtjes voor elk mannetje te voorzien. Op deze manier heeft het mannetje voldoende keuze en worden potentieel schadelijke conflicten vermeden. 

In de aanloop naar het paren bouwt het betta mannetje een schuimnest van luchtbelletjes aan het wateroppervlak. Dit schuimnest wordt vaak voorzien van plantendelen. Eenmaal het nest klaar is, laat het mannetje het vrouwtje toe en vindt de paring plaats. Het betta vrouwtje is klaar voor paring wanneer ze verticale strepen op haar lichaam vertoont.

Het paren zelf is vaak een ruw proces dat tot zes uur lang kan duren. Na de paring raden we aan om het vrouwtje uit het aquarium te halen, aangezien ze door het mannetje wordt verjaagd. Na ongeveer 36 uren komen de eieren uit en na twee dagen zwemmen de jongen vrij rond. Vanaf dan haal je ook best het mannetje uit het aquarium, zodat hij de jongen niet opeet.

zwarte betta vis met sierlijke oranje staart

Optimale waterwaarden voor betta’s

Om ervoor te zorgen dat je betta’s zich comfortabel voelen en voor een lange tijd gezond blijven, is het belangrijk dat je -net zoals met andere vissoorten- de juiste waterwaarden in je aquarium nastreeft.

  • Betta’s zijn exotische vissen en houden niet van koud water. De optimale watertemperatuur in je aquarium bevindt zich tussen de 20°C en de 27°C.
  • De pH-waarde is betrekkelijk zuur en ligt voor betta’s tussen 5 en 7. De pH-waarde mag absoluut niet buiten dit domein komen.
  • De ideale hardheid van het water ligt tussen 5 en 15.
  • Betta’s leven in het wild in stilstaande meren, deze omstandigheden moeten zo goed mogelijk worden nagebootst in je aquarium. Kunstmatige stroming moet absoluut worden vermeden.
  • Als je kempvissen houdt, is het belangrijk dat er voldoende beplanting op de bodem van je aquarium aanwezig is. Omwille van de afkomst van de betta’s raden we Aziatische waterplanten aan. Betta’s houden van dichte plantenbossen, maar ook van kleinere, drijvende planten. Zorg er wel voor dat er aan het wateroppervlak voldoende ruimte voor schuimnestjes is, deze zijn essentieel voor de voortplanting van je betta’s.
snow crowntail betta vis

Waar kan je een betta kopen?

Bij Duponzoo natuurlijk! Op onze vissenafdeling vind je een groot aanbod aan koi, Thai flag, crowntail of snow crowntail. Ook voor voeding, verzorging, aquariums en bijbehorende accessoires voor je betta kan je bij ons terecht.

Heb je nog een andere vraag over betta’s? Kom dan snel langs in onze winkel aan de Ringlaan in Kuurne, onze experts voorzien je met plezier van een professioneel antwoord.

Ook leuk om te lezen