Ben jij klaar om een papegaai in huis te nemen?
Een nieuwe papegaai in huis zorgt ongetwijfeld voor bijzonder mooie momenten. Tenminste, als je vooraf grondig nadenkt over de aankoop of adoptie ervan. Want een huisdier is niet altijd een cadeau. Maar wie zich eerst goed informeert, mag rekenen op veel liefde en vriendschap. Wil jij weten of jij geschikt bent om een dier in huis te halen? Hier alvast enkele veel gestelde vragen en antwoorden.
-
Beschikt elke vogel over een paspoort?
Elke papegaai krijgt een persoonlijk paspoort waarop de geschiedenis en alle medische parameters van het dier worden bijgehouden. Daardoor voldoen we aan de CITES-conventie. Na vier weken wordt elke vogel bovendien standaard geringd met een gesloten Limara-ring die uitwijst waar hij vandaan komt.
- Download hier het overdrachtdocument
- Meer info kan u vinden via health belgium
-
Wat als ik vragen heb over de opvoeding van mijn vogel?
De opvoeding van een papegaai is heel erg belangrijk voor het verdere welzijn van het dier en voor de klik tussen u en uw vogel. U vindt heel wat tips op onze website.
-
Waarmee moet ik rekening houden bij de verhuis van mijn vogel?
Klaar om uw papegaai mee naar huis te nemen? Vermijd zo veel mogelijk stress tijdens de rit huiswaarts. Zorg voor een afgedekte transportbak die aan één zijde licht doorlaat. Zet hem voorzichtig in een correct uitgeruste kooi en laat hem gedurende 14 dagen rustig de omgeving wat verkennen. Zo geraakt hij gewend aan alle geluiden en bewegingen rondom hem. Een goed uitgeruste papegaaienkooi bestaat uit minimaal 1 m3 per papegaai en is voorzien van een slijtstok, een apart drink- en voederbakje. Goed getrainde vogels kunnen vrij binnen en zelfs buiten vliegen. Zet de kooi zeker op een tochtvrije plaats, zodat de papegaai het nooit te koud krijgt.
-
Welke kooi heeft mijn vogel nodig?
Uw papegaai heeft wel wat ruimte nodig. Voorzie per papegaai minimum 1 m3. Zorg dat er een slijtstok, een apart drink- en voederbakje aanwezig is in de kooi. Papegaaien kunnen zich vlug vervelen, zorg voor voldoende speeltjes in zijn verblijf zo vermijd je frustratie of stress.
-
Wat eet een papegaai?
Voorzie altijd water en voeding in de kooi. Let erop dat een papegaai gerantsoeneerd gevoederd moet worden. Per dag geeft u een maatbekertje met de aangeduide hoeveelheid. Wij verkiezen een mengeling van granen met pellets van onze partner Versele-Laga. Deze bevatten alle nodige voedingsstoffen en vitamines.
-
Water uit een fles of een bakje?
Water uit een fles, meer bepaald een Lixit-fles, zorgt voor het zuiverste water. Doordat er geen stof of voedingsresten aan kunnen, kan uw vogel altijd proper water drinken.
-
Mag mijn vogel groenten en fruit eten?
Rauwe groenten en fruit mogen zeker. Let er wel op dat ze zeker altijd rauw zijn! Geef de groenten en het fruit nooit in een bakje apart, maar leg ze liever bovenop zijn granenmengeling. De druiven halveert u best. Wortel en witloof zijn ook altijd een goede keuze.
-
Wat mag mijn papegaai absoluut niet eten?
Hou er rekening mee dat een papegaai niet zomaar alles mag eten. Avocado, salade en chocolade zijn absoluut uit den boze!
-
Waarom eet mijn papegaai pelletjes van pitten?
Wanneer uw papegaai de pelletjes van de zonnepitten begint op te eten, is dit een teken van honger. Dan heeft hij waarschijnlijk te weinig voeding in zijn bakje of is de voeding te oud, vervuild door bijvoorbeeld resten van fruit of nat door water te spatten. U maakt het beste het bakje en de kooi even volledig schoon om hem daarna vers voedsel te geven.
-
Zijn de vogels handtam?
Jongen die met de hand gevoed worden zijn na enkele weken handtam. U kunt er zeker van zijn dat uw papegaai bij aankoop een échte huiskamervogel is. Zo kunt u uw papegaai uit uw hand laten eten en op uw arm of schouder laten zitten. Hij of zij wordt gegarandeerd een geliefd lid van uw gezin.
-
Wat als ik vragen heb over de opvoeding van mijn papegaai?
De opvoeding van een papegaai is heel erg belangrijk voor het verdere welzijn van het dier en voor de klik tussen u en uw vogel. U vindt heel wat tips op onze website.
-
Waarom plukt mijn papegaai zijn veren?
Wanneer uw vogel zijn veren begint te plukken, dan is er iets mis. Dit kan wijzen op een verstopte stuitklier of op gebroken pennen. Door te haperen aan zijn kooi, kan uw vogel een pen breken. Het poeder dat dan vrijkomt, vinden ze zeer lekker waardoor ze er blijven van eten. Dat kan echter zeer schadelijk zijn voor uw vogel. De gebroken pen moet u zeker verwijderen. Neem een handdoek, leg hem over de vogel en trek de pen eruit. Voelt u zich hier niet zeker genoeg voor? Ga dan langs bij een dierenarts.
-
Hoe slaapt een papegaai?
Net zoals een mens heeft een papegaai absoluut zijn nachtrust nodig. Zorg voor een rustige omgeving, in het donker, waar de vogel genoeg kan slapen.
-
Hoe neem ik een papegaai vast?
Ga nooit met uw twee handen tegelijk af op uw vogel om hem vast te nemen. Hij zal dit beschouwen als een bedreiging. Aai hem met één hand tegelijk. Wanneer u uw vogel toch moet vastnemen om hem bijvoorbeeld te verplaatsen, dan legt u er best een handdoek over.
-
Wat als mijn vogel bijt?
Als uw vogel bijt, mag u zich nooit terugtrekken. U moet hem net wegduwen. Wanneer u zich namelijk terugtrekt, ziet hij dit als een overwinning. Door hem terug te duwen, stopt hij onmiddellijk. Blijf vooral kalm! Roep nooit, maar negeer hem liever. Sluit de kooi en praat er een tijdje niet tegen. Als u dit niet doet, zal hij de aandacht die hij krijgt aanschouwen als iets goed.
-
Mag ik de nagels van mijn papegaai knippen?
Voorzie liever een slijtstok in de kooi. Zo zullen zijn nagels vanzelf afslijten. Hang de stok zo hoog mogelijk, maar zorg dat de vogel er nog comfortabel kan op zitten, zonder zijn kop te stoten aan de bovenkant van de kooi.
-
Moet ik mijn vogel wassen?
Regelmatig wassen hoort bij de basisverzorging van een papegaai. Deze vogelsoort is een vochtige leefomgeving gewoon. Bij droge lucht dreigt het verenkleed uit te drogen, wat voor irritatie en jeuk kan zorgen. In het slechtste geval zal uw vogel zijn veren zelfs beginnen plukken. Was uw papegaai dus regelmatig met lauw water. U doet dat het best rond de middag. Zo hebben zijn veren nog een hele dag om te drogen.
-
Waarom plukt mijn papegaai zijn veren?
Wanneer uw vogel zijn veren begint te plukken, dan is er iets mis. Dit kan wijzen op een verstopte stuitklier of op gebroken pennen. Door te haperen aan zijn kooi, kan uw vogel een pen breken. Het poeder dat dan vrijkomt, vinden ze zeer lekker waardoor ze er blijven van eten. Dat kan echter zeer schadelijk zijn voor uw vogel.
-
Moet ik met mijn vogel naar de dierenarts?
Zolang uw vogel mooi rechtop zit, goed eet, genoeg drinkt en zijn mest er in orde uitziet, hoeft u niet noodzakelijk naar de dierenarts. Hebt u echter het gevoel dat er iets mis is, kan een bezoekje aan de dierenarts uiteraard geen kwaad.
-
Mijn vogel heeft een gebroken pen, wat nu?
De gebroken pen moet u zeker verwijderen. De veer zal zo sneller terug groeien. Neem een handdoek, leg hem over de vogel en trek de pen eruit. Voelt u zich hier niet zeker genoeg voor? Ga dan langs bij een dierenarts.
-
Waarom is de mest van mijn papegaai waterig?
Gezonde uitwerpselen hebben een vaste structuur en zijn groen en wit van kleur. Wanneer de mest loperig oogt en een andere kleur heeft, dan is er iets mis. U raadpleegt best een specialist om de oorzaak na te gaan.
-
Moet ik met mijn vogel naar de dierenarts?
Zolang uw vogel mooi rechtop zit, goed eet, genoeg drinkt en zijn mest er in orde uitziet, hoeft u niet noodzakelijk naar de dierenarts. Hebt u echter het gevoel dat er iets mis is, kan een bezoekje aan de dierenarts uiteraard geen kwaad.
-
Welke ziektes kan een papegaai hebben?
Om hierover meer informatie te raadplegen, raden wij deze website aan: http://www.vogelziekenhuis.nl/ziektes-en-aandoeningen/. Hier kunt u info raadplegen over de ziekte en de behandeling van de vogel.
De ziektes en aandoeningen die bij papegaaiachtigen kunnen voorkomen zijn:- Parasieten (wormen)
- PMV “paramyxovirus” (pseudovogelpest)
- BORNA virus (kliermaag verwijdingssyndroom)
- Chlamydia psittaci/papegaaienziekte
- Candida albicans (kropverzuring)
- Aspergillose (schimmel)
- Polyoma (kruipersziekte)
- PBFD “Psittacine Beak and Feather Disease” (bek- en vederrot)
-
Mijn papegaai verveelt zich, wat nu?
Zorg voor genoeg speelmogelijkheden in de kooi. U kunt ook een javaboom in huis zetten, zodat de vogel wat meer vrijheid heeft. Wanneer uw vogel rondvliegt in huis, past u best op met raampartijen. Zorg dat de gordijnen of rolluiken iets gesloten zijn, dan is de kans kleiner dat uw papegaai zich bezeert door ertegen te vliegen.
-
Kan mijn papegaai ook buiten in een kooi?
Een volière is een uitstekende optie wanneer u bijvoorbeeld afwezig bent. Zo heeft uw vogel het nodige vermaak en kan hij genieten van gezonde buitenlucht. Wilgentakken voorzien in de volière is een zeer goed idee. Daar kunnen ze zich uren mee bezig houden.
-
Kan ik mijn papegaai ook meenemen naar buiten?
Dat kan zeker. Er bestaan harnasjes of tuigjes waarmee u de vogel dicht bij u houdt.
- Free-flight kan ook: trek naar een open plaats zonder al te veel bomen waar uw vogel zonder obstakels zijn vleugels kan uitslaan. Zorg dat er weinig gevaar is van roofvogels, windmolens of elektriciteitsbekabeling.
- Liberty-flight kunt u zeker ook aanleren. Daarvoor moet uw vogel eerst enorm vertrouwd zijn met u. Dit vergt zeer veel oefening. Het houdt in dat u uw vogel ’s ochtends buiten laat vliegen en hem ’s avonds terug binnen roept. De papegaai weet dat hij in de buurt moet blijven, dicht bij de woning, in hoge bomen.
- Free-flight kan ook: trek naar een open plaats zonder al te veel bomen waar uw vogel zonder obstakels zijn vleugels kan uitslaan. Zorg dat er weinig gevaar is van roofvogels, windmolens of elektriciteitsbekabeling.