Winkel Kuurne
vector offer detail page
Een witte hond met een rood brilletje op hangt uit het raam van een bewegende auto, op de achtergrond een straat en een groen berglandschap.
Honden
Deel deze blog:

Leestijd: 6 min

Gepubliceerd op 16 juni 2023

Ik ga op reis en ik neem mee... Mijn hond!

Heel wat hondige tips voor jouw ZOOOOmerse reisplannen. We hebben er lang op moeten wachten, maar de zomer is eindelijk in aantocht. Tijd om reisjes, uitstapjes en citytrips te plannen voor het hele gezin, en daar hoort de hond natuurlijk ook bij! Om de verplaatsing voor je favoriete viervoeter zo comfortabel mogelijk te maken, geven we je in de aanloop naar de zomer graag een aantal tips en richtlijnen mee omtrent vervoer, voeding, verzorging en verblijf ter plaatse. Zo krijg je onder meer te lezen welke producten en accessoires je op vakantie kan meenemen en kom je meer te weten over je hond aan de hand van enkele leuke woef-je-datjes. Zo ben je helemaal klaar om op pad te gaan met je huisdier. Nu nog enkel hopen dat het geen hondenweer wordt.

Voor je vertrekt

Met de juiste voorbereiding kunnen jij en je hond zorgeloos genieten van een verkwikkende vakantie. Hou daarom rekening met de volgende zaken:

  • Zorg ervoor dat je hond in goede gezondheid verkeert, zie erop toe dat je eventuele benodigde medicijnen bij hebt en dat alle vaccinaties up-to-date zijn. Een volledige check-up bij de dierenarts hoeft niet, maar het kan uiteraard geen kwaad.
     
  • Controleer of de informatie op de chip van je hond up-to-date is en zorg ervoor dat hij of zij een identificatieplaatje draagt met daarop jouw contactgegevens.
     
  • Zorg ervoor dat de bestemming hondvriendelijk is. Ga na of er aangepaste accommodaties zijn, en of honden welkom zijn in de parken en op de stranden.
     
  • Informeer jezelf over de lokale regels en voorschriften met betrekking tot honden, zoals aanlijnplicht en opruimplicht.

Vervoer voor viervoeters

Wetgeving - Iedere hond die de grens overgaat, heeft sinds 3 juli 2004 een geldig Europees hondenpaspoort nodig. Het Europees huisdierenpaspoort is levenslang geldig en kan je bij een dierenarts aanvragen. Met de hond op reis in de auto? Dat kan zeker, maar zorg er wel voor dat je hond veilig en comfortabel meereist in een bench die groot genoeg is en stevig vast staat. Het spreekt voor zich dat je best regelmatig stopt zodat je hond kan bewegen, naar het toilet gaan en water drinken. Net als bepaalde mensen, kunnen sommige honden wagenziek worden. Gelukkig bestaan er tal van producten om dit te voorkomen, voor meer informatie over deze middelen kan je steeds terecht bij je dierenarts. Laat je hond nooit achter in de auto! Ook als je denkt dat het niet zo warm is, kan de temperatuur in de wagen snel oplopen. Honden geraken enorm snel oververhit, 15 minuten in een warme auto kan al fataal zijn.

Als je met het vliegtuig reist zijn er drie gangbare opties voor het transport van je hond. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij heb je de keuze uit:

  • Cargo: dit is de goedkoopste optie, maar het is niet gegarandeerd dat je in hetzelfde vliegtuig als je hond reist.
     
  • In het bagageruim: Je hond reist in een reiskennel of een speciale transportbox en wordt in een temperatuur-gecontroleerde omgeving geplaatst. Jij reist mee in hetzelfde vliegtuig.
     
  • In de cabine: Bij deze optie zit je samen met je hond in de cabine van het vliegtuig, je hond moet wel in een aangepaste reistas met bepaalde afmetingen passen. Er is ook een maximaal gewicht.

Informeer je steeds vooraf bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij en vraag naar hun specifieke regels, vereisten en voorwaarden voor het vervoer van huisdieren, zo komen jij en je hond niet voor onaangename verrassingen te staan.

Voeding en verzorging voor je hond

Let erop dat je voldoende voedsel en vers drinkwater meehebt voor de duur van de reis. Het is aangeraden om de gebruikelijke voeding voor je hond mee te nemen, verandering van voeding kan namelijk maagproblemen veroorzaken. Ook op vlak van verzorging voor je hond ben je beter voorbereid. Neem daarom een kleine EHBO-kit mee met enkele essentiële items zoals wondreiniger, verband, een tekentang en eventuele medicatie.

Ter plaatse

Honden hebben dagelijks beweging en mentale stimulatie nodig. Ga op avontuur en zoek naar hondvriendelijke activiteiten en wandelroutes in de omgeving, vergeet zijn of haar geliefde speeltjes niet en have fun! Niet alleen beweging is tijdens je reis belangrijk, zorg ook voor voldoende rust en comfort voor je hond. Creëer een veilige en vertrouwde omgeving door de mand of het favoriete deken van je hond mee te nemen. Honden kunnen tijdens de zomermaanden snel oververhit raken. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt en vermijd het uitlaten van je hond tijdens de heetste uren van de dag. Ga op zoek naar schaduwrijke plekken en overweeg het gebruik van koelproducten zoals koelmatten of koelvesten.

Woef-je-datjes

Tot slot geven we je nog graag enkele verblaffende vakantieweetjes over honden mee. 

  • Honden kunnen niet van nature zwemmen. Net als mensen moeten honden leren zwemmen. Er zijn wel bepaalde rassen die gefokt werden voor het waterwerk, zoals de labrador, de New Foundlander en de Spaanse waterhond. Kleinere rassen zoals de bulldogs, de teckels en boxers hebben niet genoeg stuwkracht in hun korte poten om goed te blijven drijven en hou je dus beter weg van het water.
     
  • Zal jouw hond kunnen genieten van de verschillende kleuren op reis? Zeker en vast! Het is een mythe dat honden enkel in zwart-wit zien. Honden herkennen verschillende kleuren zoals blauw, geel, groengeel en tinten grijs. Rode tinten zien ze dan weer niet.
     
  • Verwen, maar met mate. Obesitas is het #1 gezondheidsprobleem bij honden. Op reis durven we ons wel eens laten gaan, en dat mag, maar dan liefst met mate. Je doet je hond een plezier met een snack, maar je doet ze een veel groter plezier door ze niet te veel te verwennen.
     
  • Honden hebben geen besef van tijd, of toch niet zoals de mens dat heeft. Ze gaan echter wel af op bepaalde routines en geuren en andere signalen die bijvoorbeeld etenstijd of uitlaattijd aangeven. Honden leven in het hier en het nu, iets waar wij iets van kunnen leren, zeker als we op vakantie zijn.

Ook leuk om te lezen