Winkel Kuurne
vector offer detail page
close up van kippen in een weide
Neerhof
Deel deze blog:

Leestijd: 4 min

Gepubliceerd op 28 februari 2024

Tips & tricks (& toks) voor een vlotte introductie van je nieuwe kip

Hoe meer kippen, hoe meer vreugd. Dat zal elke kippenbezitter beamen, maar je kippencollectie uitbreiden kan soms letterlijk het nodige stof doen opwaaien. Ben je van plan om één of meerdere nieuwe kippen te introduceren in het kippenhok, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Geen nood, wij zetten je met plezier op weg naar een keurig kakelende kippenkolonie.

In onderstaand artikel geven we een antwoord op al je vragen, zo leer je in geen tijd hoe je jouw gevederde vrienden het best aan elkaar kunt voorstellen. Eitje!

kippen lopen rond op een grote weide

Waarmee moet je rekening houden als je kippen samenzet?

Kippen zijn sociale dieren, ze vertoeven graag in het gezelschap van soortgenoten. Dat betekent echter niet dat je nieuwe en oude kippen zomaar zonder veel nadenken kan samenzetten. Het is belangrijk om te weten hoe het er in het kippenhok precies aan toe gaat. Alles draait er namelijk om de pikorde, de natuurlijke sociale hiërarchie die heerst onder hennen en hanen. Sommige kippen staan hoger in de rangorde dan anderen. De vraag is: wie tokt bovenaan de ladder en wie kakelt er vanaf de zijlijn? Dat bepalen de kippen zelf en dat kan soms voor wat ophef zorgen. Jij kan er wel voor zorgen dat alles zo vlot mogelijk verloopt.

Hoe plaats je nieuwe kippen bij je oude kippen?

Wanneer je overweegt om een nieuwe kip toe te voegen aan je kippenfamilie, kies je best voor een exemplaar dat goed bij de anderen past. Hoewel het mogelijk is om verschillende soorten kippen samen te zetten, is het belangrijk om rekening te houden met hun grootte en hun karakter. Kleine kippen passen het beste bij kleinere rassen, grotere kippen passen beter bij grotere rassen. Zorg er ook voor dat de persoonlijkheden van je kippen matchen, zo creëer je in geen tijd een bont en evenwichtig gezelschap.

Kippen hebben ongeveer 1 tot 3 weken nodig om te wennen aan nieuwe bewoners in hun hok. Tijdens deze integratiefase is het best mogelijk dat de oude kippen de nieuwkomers aanvallen door te pikken. Maar maak je geen zorgen, met de juiste aanpak strijken we alle veren glad en creëren we een harmonieuze toom.

Een soepele introductie is de sleutel tot succes, zo voorkom je ongewenst gedrag en gaan je nieuwe kippen zich snel thuis voelen. Baken eerst een kleine zone af in de kippenren. Maak een nieuwe ren in de bestaande ren en installeer er een apart nachthok voor de nieuwe kippen. Hou de oude groep in de gaten en kijk hoe ze reageren op de nieuwkomers. Eenmaal alle kippen zich rustig gedragen kan je ze na een tweetal weken bij elkaar zetten. Dat doe je best ‘s avonds als ze op stok gaan. Laat het aparte nachthok in de ren staan zodat de nieuwe kippen zich indien nodig kunnen terugtrekken.

Het is niet abnormaal dat de nieuwkomers de eerste weken een kliekje vormen. Als ze na een tijdje nog altijd achternagezeten worden door de oude kippen of niet komen opdagen bij het eten, geef ze dan opnieuw een eigen stekje in de ren en herhaal het proces totdat ze elkaar aanvaarden.

close up van een hen met haar kuikens

Hoe zet je nieuwe kuikens bij je oude kippen?

Bij het introduceren van nieuwe kuikentjes raakt de pikorde in het kippenhok eveneens verstoord, ook hier is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft.

Kuikens kunnen verwond of gedood worden als ze zich niet voldoende kunnen verweren, wacht dus zeker tot ze minstens 16 weken oud zijn voor je ze bij de oude kippen plaatst. Net zoals met volgroeide kippen, kan je de kuikens introduceren aan de oude kippen door een kleinere ren met een nachthok in de bestaande kippenren te installeren. Op deze manier kunnen de kippen de kuikens horen en zien, en sneller wennen aan hun aanwezigheid.

Nieuwe kippen zorgen voor een verandering in de dynamiek van de groep, dieren die het laagst in de pikorde staan voelen zich doorgaans het meest bedreigd door nieuwkomers. Hou deze dus extra in de gaten als je de twee groepen samenzet, want het is goed mogelijk dat zij de kuikens vaker pikken.

Zorg voor voldoende schuilplekjes, zoals een extra nachthok en legnesten, waar de kuikens zich veilig kunnen terugtrekken. De vrije uitloopruimte moet groot genoeg zijn voor alle bewoners van het kippenhok (minimum één tot anderhalve vierkante meter per kip).

Let op voor hanen, zij durven hun hennen extra hard te beschermen. Heeft er eentje last van haantjesgedrag? Zet hem dan even apart en stel de nieuwkomers alvast voor aan de rest van het kippenhok. Hou de haan extra goed in de gaten als je hem opnieuw in de ren introduceert.

haan met kippen in de weide

Hoe zet je een haan bij je kippen?

Bij het introduceren van een haan in het kippenhok zul je doorgaans weinig problemen ervaren. Hennen en hanen zijn over het algemeen goede maatjes en kunnen het prima met elkaar vinden. Mochten de veren echter toch in het rond vliegen, dan is het raadzaam om de haan tijdelijk apart te zetten in een afgebakend stukje ren tot de gemoederen bedaren.

Het aantal kippen dat een haan graag om zich heen heeft, wordt bepaald door de leeftijd en het karakter van de haan. Het kan dus variëren. Gemiddeld gesproken heeft een haan zo'n 7 hennen nodig om zich gelukkig en gezond te voelen. Als de groep rustig is en de haan er tevreden uitziet, heeft hij genoeg dames om zich heen.

Wat moet je doen als je kippen met elkaar vechten?

Sommige kippen hebben een karaktertje. Als er gepikt en gevochten wordt, haal je de vechters beter uit elkaar en zet je de boosdoener apart tot de rust in de toom is weergekeerd. Als de boze kip kalm is, kan je haar terug in de groep plaatsen. Hou wel een oogje in het zeil. Geef de groep een lekkere beloning om hen af te leiden, zo zijn ze het gebeuren snel weer vergeten. Als de kippen ruzie blijven maken, is het geen slecht idee om twee aparte rennen te maken.

 

Nog meer advies nodig over kippen? Dan kan je altijd terecht in onze winkel, de ei-xperts van Duponzoo beantwoorden al je vragen met plezier. 

Benieuwd welke zaken je allemaal nodig hebt om kippen te houden? Bekijk dan hier onze beestig boeiende blog over kippenbenodigdheden. 

 

Ook leuk om te lezen