Winkel Kuurne
vector offer detail page
vrouw voedert een vogel in de hand
Vogels
Deel deze blog:

Leestijd: 9 min

Gepubliceerd op 29 april 2024

Duponzoo’s gevleugelde gids voor het kweken van vogels

Vogels kweken, het is en blijft een geliefde hobby van vele dierenliefhebbers. En dat is volkomen begrijpelijk, want wie wordt nu niet vrolijk van zo’n bonte verzameling fluitende beestjes?  

Maar stel dat je zelf beslist om vogels te kweken, hoe begin je eraan? Wat moet je allemaal in huis hebben? Welke soort vogels kies je? Welke voeding moet je voorzien? En zijn er bepaalde zaken waarmee je rekening moet houden?  

Je ziet het, het kweken van vogeltjes brengt heel wat vragen met zich mee. 

En wie is er beter geschikt om een antwoord te geven op die vragen dan onze hoogsteigen bevlogen vogelexpert, de kenner van het kweken, de vertegenwoordiger van de Duponzoo-vogelafdeling, onze medewerker: Ronny.  

foto van een medewerker van duponzoo

Wat zijn de vereisten voor het creëren van een geschikte kweekomgeving voor vogels? Welke producten en benodigdheden moet je in huis halen als je vogels wil kweken?

 

Een goede voorbereiding is cruciaal. Vergeet niet dat de kweekperiode vermoeiend is voor de vogels, daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je vogels in topconditie zijn. Bij Duponzoo bieden we een reeks biologische producten en vitaminen die de stofwisseling van de vogels stimuleert en het immuunsysteem versterkt. 

Daarnaast heb je uiteraard ook een kweekkooi nodig. Vroeger werd er gekweekt in houten kooien, maar in het hout van dit soort kooien kon de bloedmijt zich gemakkelijk vestigen. Bloedmijten voeden zich met het bloed van vogels en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals bloedarmoede, stress, jeuk, irritatie en verzwakking van het immuunsysteem. Daarnaast kunnen ze de vogels vatbaarder maken voor andere ziekten en parasieten. Tegenwoordig wordt er gekweekt in gegalvaniseerde draadkooien, dit soort kooien voelen eerder koud aan, en hierin kan de bloedmijt zich niet verbergen. 

Als je binnen kweekt moet je ervoor zorgen dat de ruimte altijd goed geventileerd is. Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan de gezondheid van de vogeltjes.  

Tijdens de kweekperiode moet het juiste opfokvoer toegediend worden. Die voeding verschilt van soort tot soort, net als de behoeften op vlak van nestgelegenheid. Zo hebben zangvogels andere voedings- en nestbehoeften dan exoten. Ook de eivoeren voor de opfok van de jongen verschillen per soort. Meer informatie over een bepaalde soort geef ik je graag mee in de winkel.  

Wat zijn enkele van de meest populaire vogelsoorten om mee te kweken? En welke factoren spelen een belangrijke rol bij het selecteren van vogels?

Als je op zoek bent naar een kleurrijke vogel, dan kan je een keuze maken uit ons uitgebreid aanbod aan exotische vogeltjes. Ben je meer fan van het gezang van een vogel, dan kies je beter uit onze kanaries of wildzangvogels. En als je wat leven in huis wil halen, dan kan je kiezen voor één van onze parkietensoorten, die zijn meer spontaan en altijd even enthousiast. 

Bij het kweken is het echter wel belangrijk dat je rechtbekken zoals kanaries en exoten niet samen zet met krombekken. Krombekken, zoals parkieten en papegaaien, zijn doorgaans jaloerser van aard en durven wel al eens schade aan te richten bij andere vogels door te pikken in de poten of de kop. Dat kan soms fatale gevolgen hebben. Het is dus zeker niet aan te raden om verschillende soorten samen te zetten.  

foto van vogeltjes in kooi in de winkel

Kun je iets meer vertellen over de zorg en het onderhoud dat gepaard gaat met het kweken van vogels? Welke rol speelt voeding bij het kweken van gezonde vogels?

Als je je engageert om vogels te kweken is het heel belangrijk dat je hygiëne op de eerste plaats zet, zo worden je vogels minder snel ziek.  

Zorg ervoor dat de voorzieningen voor de vogels altijd in orde zijn. Denk er ook aan om regelmatig de zitstokken te reinigen en te ontsmetten. Vogels doen hun behoefte op de grond, als je een verkeerde bodembedekking hebt, kunnen ziektes in de mest ontstaan. Je kan bijvoorbeeld zand met anijs in de kooi strooien, dat zorgt voor een aangename geur en houdt ongedierte af. Bij Duponzoo bieden we ook andere grondbedekkingen aan, zoals houtkorrels of papieren pelletkorrels.  

Naast de hygiëne is het belangrijk dat je op het juiste moment de geschikte voeding aan de dieren toedient. Tijdens de winter zijn er rustperiodes waarin je de vogels vettige voeding mag voorschotelen, zo kunnen ze zich wapenen tegen de kou. Na de winter begint de voorbereiding op het kweekseizoen. Dan moet je overschakelen op voeding die rijk is aan vitamines. Kweken is een tenslotte hele opgave voor de vogels. Ze hebben calcium nodig om eierschaaltjes aan te maken en om de kweek te kunnen aangaan, moeten ook de nodige hormonen aangemaakt worden.  Dit kan gestimuleerd worden door kunstlicht of de inname van vitaminen.

Zorg er ook voor dat je de voeding voor je vogels niet in een vochtige omgeving bewaart, anders komen er schimmels in de zaden waardoor ze ziek kunnen worden. Let erop dat de voeding goed afgesloten is zodat er geen ongedierte bij kan, zoals muizen. Urine van muizen is namelijk zeer gevaarlijk voor vogels . 

Wat zijn enkele typische vragen die klanten vaak stellen over vogels?

  • Welke vogels mag je samen zetten? De basisregel is: zet geen krombekken samen met rechtbekken of musachtigen. Je kiest beter voor één van beide soorten per kooi.  
     
  • Welke vogels mag je buitenhouden? En welke hou je beter binnen? Alles is afhankelijk van het soort vogel en de herkomst. Vogels die oorspronkelijk uit warmere regio’s afkomstig zijn, hou je best binnen of in een warme ruimte buiten, zoals in een serre. Parkieten en kanaries zijn dan weer goed uitgerust tegen de koud, deze vogels kan je gerust buiten houden.  
     
  • Wat is de beste voeding voor de vogel? Dit verschilt opnieuw van soort tot soort en is afhankelijk van de herkomst van de vogel. Een papegaai eet bijvoorbeeld noten en zonnepitten, een kaketoe -die verondersteld wordt ook een papegaai te zijn- eet dit dan weer niet. Kaketoes zijn afkomstig uit Australië en leven van de graanakkers, een totaal andere soort voeding terwijl het in principe dezelfde soorten vogels zijn.  
    Tip: Benieuwd naar de beste voeding voor jouw vogel? Kom langs in onze winkel en vraag het aan onze expert! 
     
  • Hoe groot moet de huisvesting zijn? Vogels moeten gehuisvest worden in kooi waarin ze voldoende ruimte hebben om te bewegen en de vleugels uit te slaan. Hoe groter de kooi en hoe meer ruimte, hoe gelukkiger de vogels.
     
  • Kan je meerdere mannetjes samen zetten? In het geval van exotische vogels kan je zoveel mannetjes samen plaatsen als je maar wil. In het geval van kanaries is dat anders, daar kan je omwille van de zang en dominantie geen twee mannetjes samen zetten. Dit geldt voornamelijk voor kleine kooien, in grotere volières is dit wel mogelijk.
     
  • Leven vogels in groep? Vogels leven in kolonies en houden van gezelschap, hou ze dus minimum het liefst per twee. Dat hoeft niet per se een duo van hetzelfde ras of geslacht te zijn. De meeste rassen komen goed overeen, hou echter wel rekening met de grootte en blijf binnen de soort. Je kan een vogeltje ook alleen houden, maar zorg er dan wel voor dat je het extra veel aandacht geeft.  
foto van vogels in kooi

Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die beginnende vogelkwekers maken, en hoe kunnen ze deze vermijden?

  • Verkeerde behuizing: Het is niet altijd geweten in welke kooi de vogels moeten gestopt worden: groot, klein, met of zonder beplanting, welke speelgoedjes, ... Wij raden aan om je steeds goed te informeren over welke vogel in welke kooi moet. Klein exoten kunnen bijvoorbeeld in een kleiner kooitje, een halsbandparkiet van 30 cm lang moet je in een grotere kooi stoppen.
     
  • Gebrekkige hygiëne: Ziektes kunnen tijdens de kweekperiode gemakkelijk voorkomen worden als de kooitjes voldoende schoongemaakt en ontsmet worden. Zorg er ook voor dat de vogels iedere dag vers water en eten krijgen.
     
  • Verkeerde vogels samen zetten: Niet alle mensen zijn hiervan op de hoogte en soms worden de verkeerde soorten samen gezet. Kanaries zijn bijvoorbeeld graag op hun gemak en kunnen in harmonie samenleven en kweken. Zet je daar echter exoten bij zoals zebravinken, kan dit nefaste gevolgen hebben voor de kweek omdat ze de nestjes kapot trekken.
     
  • Geen rekening houden met tocht en temperatuur: Hou rekening met de temperatuur en de periode waarin de vogels worden aangeschaft. Laat de vogels acclimatiseren als je ze wil buitenhouden. Dat kan bijvoorbeeld door hen enkele weken in de garage te houden, of een andere plaats waar het frisser is, voor je ze definitief buiten zet. Zet de volière in de juiste richting en zorg ervoor dat het niet tocht. 
     
  • De vogels geen rust gunnen: Het is normaal dat we enthousiast zijn en nieuwsgierig naar de jongen, maar het is belangrijk dat de vogels tijdens de kweek zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Jaag de pop, of de vogelmoeder, niet van het nest weg om de jongen te bekijken. Zorg ervoor dat ze in alle rust voor de jongen kan zorgen, anders bestaat de kans dat ze de jongen laat sterven.  
     
  • Slecht gewassen voedsel: Zorg er tijdens de kweek voor dat de kiemzaden en de groenten die je de vogels toedient voldoende gewassen zijn. Was de kiemzaden tot 3 maal voor je ze toedient, zoniet kunnen de jongen sterven. Ook groenten die niet goed gewassen zijn, kunnen bij een jong van enkele grammen al fataal zijn.  
vogel zit op kooi en wordt uit de hand gevoederd

Zijn er specifieke problemen die vaak voorkomen bij het kweken van vogels, en hoe kunnen kwekers hiermee omgaan?

 

Als er een tweede nestje aankomt, dan kunnen de mannetjes de jongen uit het eerste nest lastigvallen. Het is aangeraden om de jongen na 31 à 35 dagen te scheiden, zodat de vogels het tweede nestje in alle rust kunnen opkweken. Als kweker kan je een scheiding plaatsen in de kooi en de jongen apart zetten. De ouders voeden de vogels nog door de draad terwijl ze het tweede nest broeden.  

Heb je nog tips of adviezen voor mensen die overwegen om te beginnen met het kweken van vogels?

Zorg dat je goed voorbereid bent en informeer je vooraf over het type vogels, de huisvesting, de nestgelegenheden, de herkomst van de vogels en hun voedingsvereisten. 

Voorbeelden van nestgelegenheden: parkieten wonen in de natuur in een hol in een boom, een kanarie maakt liever een nestje in een kuipje. Hou hiermee rekening als je gaat kweken door meer nestkastjes te zetten.

Ook het welzijn van de dieren is heel belangrijk: informeer je naar de herkomst van de vogels en schaf planten aan die in hun natuurlijke habitat voorkomen. Japanse meeuwtjes zijn bijvoorbeeld rietbewoners, zet wat riet of pampagras in hun kooitje, zo voelen ze zich heel snel thuis.  

Onthoud vooral dat je de beste kweek hebt als je vogeltjes gelukkig zijn!   

Heb je nog meer vragen over het kweken van vogels? Aarzel dan niet en kom langs in onze winkel aan de Ringlaan in Kuurne. Ronny en onze andere medewerkers beantwoorden al jouw vragen met veel plezier, én met een grote glimlach. 

Ook leuk om te lezen