Winkel Kuurne
vector offer detail page
Rosse kat springt rond en speelt thuis met een kattenspeeltje. Generatieve AI.
Katten
Deel deze blog:

Leestijd: 5 min.

Gepubliceerd op 17 oktober 2023

Last van een wakkere kat? Zzzzoooo slaap je lekker…

De kat. Het blijft één van de meest geliefde huisdieren, en terecht. Het zijn echte karakterbeestjes. Statige katers of fiere kattinnen, stuk voor stuk hebben ze een heuse persoonlijkheid. Ze kunnen aanhankelijk zijn en er keihard op los knuffelen, maar ze kunnen evengoed koppig zijn en gewoon hun eigen ding doen. En net dat maakt hen uniek.

Willen ze overdag languit luieren of als een gek sprintjes trekken door de living? Geen probleem, we laten hen begaan. Alleen is dat ’s nachts soms wel een ander verhaal.

Heb jij er ook eentje die je graag wakker houdt? Die van voeten aanvallen een hobby heeft gemaakt of niets liever doet dan minutenlang te miauwen en eindeloos te krabben aan de slaapkamerdeur? Dat vindt niemand fijn.

Er zijn leukere zaken, dat is een feit. Zeker als je zelf behoefte hebt aan een welverdiende nachtrust. Maar ben je gedoemd om wakker te blijven? Nee, natuurlijk niet. Wij helpen je aan de hand van enkele tips uit de nood en zorgen voor een rustige nacht. Voor je kat, én voor jezelf.

Speelse kat zoekt aandacht, in bed met wit deken

Waarom is mijn kat ’s nachts actief?

Een speelse kat, klaarwakker, midden in de nacht. Het kan best vervelend zijn, maar het is helemaal niet abnormaal. Katten hebben nu eenmaal een ander slaappatroon dan mensen. In tegenstelling tot ons slapen katten niet aan één stuk door, maar nemen ze gedurende de dag meerdere dutjes. Dat houdt in dat ze ’s nachts ook actief kunnen zijn en soms op zoek gaan naar avontuur, lekker eten, speelgoed of een beetje extra aandacht.

Kattensnacks om middernacht

Wil je voorkomen dat je kat je midden in de nacht wakker maakt omdat hij of zij honger heeft? Zorg er dan voor dat ze ’s nachts ook te eten hebben. Dit sluit trouwens beter aan bij het natuurlijke eetpatroon van katten, die liever meerdere kleine maaltijden eten, verspreid over de dag.

Als je kat moeite heeft met maat houden of last heeft van overgewicht, kan een voermachine met meerdere compartimenten een oplossing bieden. Op die manier worden de maaltijden netjes verdeeld over 24 uur en genieten jullie allebei van een welverdiende nachtrust.

Speelse kat onder kartonnen doos

Bezigheden en beweging

Als katten overdag genoeg bewegen, zijn ze doorgaans ’s nachts wat minder actief. Geef hen daarom tijdens de dag voldoende aandacht en zorg ervoor dat ze veel spelen. Laat ze naar hartenlust springen, rennen, klimmen en jagen. Een speelsessie vlak voor het slapengaan kan ook altijd helpen.

Voordat je naar bed gaat kan je je kat ook iets nieuws geven om te ontdekken. Denk aan een kartonnen doos, een stuk knisperend inpakpapier of een knuffelkussentje met kattenkruid of valeriaan. Op die manier geef je je harige vriend een avontuurlijke afleiding voor het slapengaan.

Zorg ook dat je kat zich ’s nachts kan bezighouden. Geef hen de mogelijkheid om te klimmen, te ravotten met speeltjes of op uitkijk te staan aan het raam. Soms willen ze er gewoon eens op uit trekken, overweeg daarom misschien de installatie van een kattenluik.

Af van het gedrag

Het gedrag van je kat afleren, dat is niet altijd even gemakkelijk, maar zoals het spreekwoord zegt: de aanhouder wint.

Hoe begin je eraan? Als je kat ‘s nachts ongewenst gedrag vertoont, doe je er beter aan om er niet op te reageren. Je bed uitkomen, de kat op de grond of in een andere kamer zetten, aanmanen dat hij of zij moet stoppen met miauwen of zelfs nog maar even kort zuchten kan door je kat aanzien worden als een vorm van aandacht. Zorg er dus voor dat je niet ingaat op het ongewenst gedrag van je kat. Dat zal in het begin niet zo eenvoudig zijn, en kan zelfs leiden tot een verergering van de situatie. Als je het volhoudt zal je kat uiteindelijk leren dat zijn gedrag geen effect heeft. Als dit soort gedrag later toch opnieuw de kop opsteekt, dan moet je het consequent blijven negeren.

ZOOOO, we hopen dat je dankzij deze tips een oplossing vindt voor het gedrag van je nachtelijke speelvogel en snel kan genieten van een goede nachtrust.

Alvast succes en slaap lekker!