Winkel Kuurne
vector offer detail page
close up van hond in auto met hoofd uit het raam
Algemeen
Deel deze blog:

Leestijd: 6 min

Gepubliceerd op 11 juni 2024

Transport van je huisdier in de wagen

Yes! De zomer komt eraan, de vakantie is in zicht en het wordt eindelijk warmer (en dat werd hoog tijd!). Binnenkort trekken we er met z’n allen weer op uit en karren we in een rechte lijn richting de zon. Gezellig samen met het hele gezin, en daar horen onze huisdieren natuurlijk ook bij.

Om ervoor te zorgen dat je je huisdier altijd op een veilige manier vervoert, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. In deze blog ontdek je welke producten je in huis (of beter, in je auto) moet halen om het vervoer van je huisdier zo aangenaam en vlot mogelijk te laten verlopen.

Zet je schrap voor een reeks concrete vragen omtrent transport van huisdieren in de wagen. Wij voorzien ze stuk voor stuk van een helder antwoord.

Klaar? Gordels om, daar gaan we!

kat in transportbox op achterbank in auto

Waarom kiezen voor een bench of een transportkooi?

Het gebruik van een bench of een kooi voor het transport van je huisdier biedt vele voordelen en is belangrijk omwille van verschillende redenen:

Veiligheid van het huisdier: Een bench of een transportkooi voorkomt dat het huisdier tijdens het rijden beweegt, wat het risico op een letsel bij bruuske bewegingen, plotse stops of ongelukken aanzienlijk vermindert.

Veiligheid van de inzittenden: Een huisdier dat niet in een bench zit, kan de bestuurder tijdens het rijden afleiden, wat de kans op ongelukken vergroot. Bovendien kan een los huisdier bij een botsing door de auto geslingerd worden en daarmee zichzelf en de inzittenden verwonden.

Comfort voor het huisdier: Veel huisdieren voelen zich tijdens het reizen veiliger en meer op hun gemak in een afgesloten ruimte. Een bench of transportkooi creëert een vertrouwd gevoel en een rustgevende omgeving.

Voorkomt ontsnappen: Een huisdier dat niet vast zit, kan gemakkelijker ontsnappen als de deuren worden geopend, wat gevaarlijk kan zijn langs drukke wegen of op parkeerplaatsen.

Wettelijke voorschriften: In sommige landen en regio's zijn er specifieke wetten die voorschrijven op welke manier huisdieren in de auto vervoerd moeten worden. Het gebruik van een bench of transportkooi is onder meer verplicht in Duitsland.

Bescherming van het interieur: Een huisdier dat vrij in de auto beweegt kan schade aan het interieur van je auto veroorzaken. Een bench of transportkooi helpt dit te voorkomen.

hond op achterbank in auto

Hoe zorg je ervoor dat je hond vertrouwd raakt met de bench?

Laat je hond geleidelijk aan kennis maken met de bench: Zet de bench op een rustige plek in huis, laat de deur open zodat je hond erin en eruit kan lopen wanneer hij dat wil.

Maak de bench aantrekkelijk: Plaats comfortabele dekens of een kussen in de bench. Leg er ook een paar van zijn favoriete speeltjes of wat lekkers in om de bench aantrekkelijker te maken.

Gebruik beloningen: Beloon je hond elke keer dat hij de bench vrijwillig binnengaat. Gebruik lekkernijen en veel lof om positieve associaties te versterken.

Verhoog geleidelijk de tijd: Probeer de bench op regelmatige tijden in de auto te gebruiken. Begin met korte periodes zodat je hond kan wennen aan de bewegingen en de trillingen. Verhoog geleidelijk aan de reistijd. Zorg ervoor dat je hond altijd positief blijft reageren op de bench.

Hou de bench stabiel: Gebruik speciale gordels om de bench vast te zetten, zo vermijd je overmatig schudden of plotse verschuivingen tijdens de reis en blijft je hond rustig.

Gebruik de bench nooit als straf: Zorg ervoor dat de bench altijd geassocieerd wordt met positieve ervaringen. Gebruik de bench nooit als een ruimte om je hond op te sluiten als hij gestraft is, anders zal je hond er een negatieve associatie mee krijgen.

Wees geduldig, rustig en consistent: Het kan enige tijd duren voordat je hond volledig vertrouwd raakt met de bench. Blijf geduldig en consistent in je aanpak, en rij steeds rustig.

hond in bench in koffer

Hoe kies je de juiste bench voor je huisdier?

Bij het kiezen van de juiste autobench voor je huisdier is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aspecten. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste bench:

Soort huisdier: Er zijn specifieke benches beschikbaar voor honden en katten. Katten voelen zich vaak veiliger in kleinere, meer gesloten ruimtes, terwijl honden meer ruimte nodig hebben.

Maat: De bench moet groot genoeg zijn zodat je huisdier in alle comfort kan staan, draaien en liggen. Meet je huisdier van kop tot staart en van vloer tot schouders om de juiste maat te bepalen. Kies een bench die groot genoeg is, maar let erop dat de bench niet té ruim is, anders loop je het risico dat je huisdier te vaak heen en weer wordt geschud.

Pasvorm: Zorg ervoor dat de bench in je auto past zonder al te veel ruimte in te nemen. Meet vooraf de beschikbare ruimte in je auto, inclusief de hoogte, breedte en diepte.

Materiaal: Kies een bench die is gemaakt uit stevige, duurzame en slijtvaste materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn, zoals metaal, kunststof of gaas dat bestand is tegen kauwen en klauwen.

Ventilatie: Zorg ervoor dat de bench voldoende geventileerd is, zodat de reis voor je huisdier ook op warme dagen comfortabel blijft.

Gebruiksgemak: Maak het jezelf gemakkelijk! Bekijk functies zoals bevestigingsmogelijkheden, opvouwbaarheid, extra deuren voor betere toegankelijkheid, lades of bakken voor snacks en speelgoed, en handvaten om de bench gemakkelijk te dragen.

Veiligheid: Overweeg een crash-geteste bench die specifiek ontworpen is om je huisdier te beschermen bij een ongeluk.

Comfort: Sommige benches worden geleverd met bekleding of kussens voor extra comfort.

Waar vind je een bench voor je huisdier?

De beste benches voor jouw huisdier, die vind je bij Duponzoo. Kom snel langs in onze winkel aan de Ringlaan in Kuurne, maak je keuze uit ons beestig groot gamma en vertrek volledig veilig op vakantie.  

In ons uitgebreid aanbod vind je ongetwijfeld de perfecte bench voor je huisdier. Hieronder vind je een overzicht van de merken die wij aanbieden:  

hond in de thule allax bench in de koffer

Thule Allax-reeks, kwalitatieve, duurzame benches die ontworpen zijn met het oog op:

  • Veiligheid: de Thule-producten worden uitvoerig getest, zijn onderworpen aan botsproeven, hebben een ingebouwde vergrendeling en een ontsnappingsluik dat het mogelijk maakt om de bench vanaf de achterbank te openen 
  • Comfort en gebruiksvriendelijkheid: De benches van Thule zijn verkrijgbaar in 10 verschillende maten met een afzonderlijke instelbare diepte, perfect voor elke soort wagen en alle hondenrassen (bekijk de autokeuzefunctie op de website van Thule om de geschikte maat voor je auto te vinden) 

Naast de producten van Thule vind je bij Duponzoo ook benches en transportkooien voor honden en katten van diverse merken, zoals de Baron ECO carbox en Ferplast.  

hond vooraan in mandje in de wagen

Zijn er naast benches nog andere transportproducten voor huisdieren?

Jazeker! Bij Duponzoo bieden we niet alleen beestig coole benches en transportkooien aan, wij hebben nog tal van systemen waarmee je je huisdier op een veilige en comfortabele manier kan vervoeren, geschikt voor alledaags vervoer of om op reis te gaan. Je ontdekt ze hieronder allemaal!  

Trotter transportbox: geschikt voor kleine huisdieren.  

Laroy Duvoplus Click& Go Travelbag: beschikbaar in alle maten van XS tot XL. Opvouwbaar, in geen tijd opgebouwd, makkelijk te onderhouden en voorzien van ventilatiegaten. Ideaal voor thuis, in de auto of op reis. Vervaardigd uit nylon en uiterst stabiel dankzij het metalen frame.

Trailstone dogseatbelt: speciaal ontworpen voor gebruik met de autogordel wanneer je hond op de achterbank meereist.  Voor honden tussen 8 en 35 kg. Uitvoerig getest (bekijk de crashtest op https://trailstone.eu/nl/klik-je-hond-vast/).

Booster seats: Een comfortabele, stijlvolle en veilige autostoel voor honden tot 13 kg.

Diverse autogordels en gordels met harnas van Kurgo.

Meer informatie nodig over onze merken of onze producten? De medewerkers van Duponzoo staan je in de winkel bij met raad, daad en een grote glimlach.

Ook leuk om te lezen