Winkel Kuurne
vector offer detail page
Een bulldog met een roze zonnebril in een roze reddingsband drijvend op een blauwe zee, op de achtergrond een blauwe lucht met enkele witte wolken.
Honden
Deel deze blog:

Leestijd: 6 min

Gepubliceerd op 14 juli 2023

Een verfrissende kijk op verkoeling voor honden

Het is zomer! Dat wordt weer volop zuchten, puffen en hijgen van de hitte, en niet alleen voor ons, ook honden kunnen het knap lastig krijgen als het warm wordt. Want vergis je niet, hot dogs bestaan, maar die horen tijdens de zomer enkel thuis op de barbecue. Als het tropisch warm is, is het belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Zo komt je hond op een veilige manier de zomer door. Hoog tijd om even halt te houden in de schaduw en een licht te werpen op verkoeling. Klaar voor verfrissing? Cool!

Een hand stopt een ijsje in de bek van een witte hond tegen een roze achtergrond.
  • Zorg voor voldoende schaduw

    Een eerste tip die misschien voor zich spreekt, maar het is dan ook cruciaal dat het belang van schaduw wordt benadrukt. Sla een parasol of een zonnescherm op een strategische plaats op en zorg ervoor dat je hond koelte kan opzoeken onder bomen of struiken, in de garage, onder een afdak of binnenshuis.

    Sommige honden zijn hardnekkige zonnekloppers en houden ervan om in de zon te liggen. Het gevaar hiervan kunnen ze zelf niet inschatten, let er dus op dat ze niet te lang gaan zonnebaden.

    Honden kunnen enkel via hun poten zweten, hijgen doen ze om van de extra warmte af te geraken en de temperatuur van het lichaam te reguleren. Als het echter te heet wordt, bestaat de kans dat hijgen niet volstaat en kan er oververhitting optreden.

    Er zijn tal van hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee je jouw hond wat extra verkoeling kan geven, zoals een koelhalsband, hondenijs of verkoelend speelgoed. Ook een koelmat, gevuld met water of gel, kan je hond een verfrissend oppervlak bieden om op uit te rusten.

  • Waarom water?

    Hoe meer je hond hijgt, hoe meer vocht hij verliest. Zorg dus altijd voor voldoende drinkwater! Maar let op, ijskoud water is geen goed idee, dat kan namelijk spierspasmen in de maag veroorzaken. Geef je hond dus altijd water op kamertemperatuur.

    Bij extreme hitte is het nóg belangrijker dat je hond voldoende drinkt. Om ervoor te zorgen dat je hond genoeg drinkt, kan je meerdere drinkbakjes uitzetten en je hond regelmatig actief aanzetten tot drinken door water te geven of de drinkbak te laten zien. Stromend of sproeiend water kan je hond extra motiveren om te drinken.

  • Wat met de vacht?

    Bij warm weer is het aangewezen om je hond regelmatig te borstelen. Op deze manier verwijder je losse haren, verdun je de ondervacht en raakt je hond zijn lichaamswarmte gemakkelijker kwijt.

    Is een knipbeurt een goed idee? Niet altijd. De vacht heeft niet alleen een verwarmende functie in de winter, in de zomer hebben dezelfde haren ook een verkoelende functie. Door de verdamping van water ontstaat in de vacht een verkoelende damp, daarom hoeft in de zomer niet iedere hond zijn vacht bij te trimmen. Sommige honden hebben er wel baat bij, maar dat is afhankelijk van ras tot ras. Voor advies hierover kan je steeds in je trimsalon terecht.

    Sommige plaatsen op het lichaam van een hond zijn gevoelig voor verbranding, vooral huid met weinig vacht zoals de neus, randen van de oren, de dijen en de buik. Smeer deze plekken goed in met speciale zonnebrandcrème en lotion voor huisdieren.

  • Honden achter het stuur?

    We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je hond nooit alleen achter in de auto! Het is spijtig om vast te stellen, maar jaar na jaar zijn er meldingen van honden die op het nippertje uit hete auto’s worden gered. Vandaar dat we mensen blijven waarschuwen voor dit risico.

    Onderschat nooit de snelheid waarmee temperaturen in een auto kunnen oplopen. Tropisch warm hoeft het daarvoor zelfs niet te zijn. Als het buiten 24 graden is, kan het in de auto binnen de 10 minuten meer dan 30 graden worden, na een half uur kan de temperatuur oplopen tot meer dan 40 graden. Zelfs met het raam open of als de auto in de schaduw geparkeerd staat, kan de temperatuur in de wagen enorm snel stijgen. Ons advies is eenvoudig: doe het niet.

Een poedel met een roze zonnebril op, liggend in groen water, tegen een blauwe achtergrond met witte wolken.
  • Strand en recreatiegebieden

    Als je je tijdens de zomermaanden met je hond op het strand begeeft, zorg dan hier ook voor genoeg schaduw met een scherm of een parasol, let erop dat je voldoende vers drinkwater bij hebt en neem een deken zodat je hond niet op het warme zand moet liggen.

    Zwemmen in de zee is een geschikte manier voor je hond om af te koelen, maar let op: tijdens het spelen en het zwemmen krijgt de hond vaak ongemerkt veel water binnen. Vooral met het zoute zeewater moet hiermee uitgekeken worden, honden kunnen hierdoor ernstige maag- en darmklachten ontwikkelen. Ook bij gewoon water kan dit bij grote hoeveelheden voor problemen zorgen.

  • Waar en wanneer is het te warm?

    Als het buiten te warm is, wordt ons aangeraden om lichamelijk inspanning te beperken. Dat geldt uiteraard ook voor honden. Laat ze daarom niet naast de fiets rennen als het warmer is dan 20 graden, beperk het spelen met de bal, vermijd lange wandelingen en kies voor kortere afstanden in een koel bos.

    Pas je wandelingen met je hond aan aan het tijdstip van de dag. Ga bijvoorbeeld niet op stap in de felle middagzon, maar plan de wandeling vroeg op de ochtend of laat op de avond. Uitgelaten worden over de middag tijdens de zomer op heet asfalt of warm zand met een brandende zon op de vacht is geen pretje voor je hond. Asfalt warmt bij een temperatuur van 25 graden snel op tot 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt tot meer dan 60 graden. Een tip? Als het asfalt te heet is om je hand erop te leggen, dan is het evenmin geschikt om je hond erover te laten lopen.

    Er bestaan speciale hondenschoenen die het voor je hond comfortabel maken om op een warme ondergrond te lopen.

  • Natte vacht?

    Hou de vacht van je hond nat en zorg voor actieve verkoeling. Honden doen niets liever dan tijdens de zomer een duik te nemen in een zwembadje of te spelen in een kuip gevuld met water. Ook sproeiers en waterslangen zijn zeer geliefd om mee te spelen en werken uiterst efficiënt om af te koelen.

    Let er echter op dat je hond niet al te lang in het water blijft. Bij het inslikken van te veel water stijgt het risico op watervergiftiging.

  • Wat te doen bij oververhitting?

    Oververhitting bij de hond kan je herkennen aan bepaalde symptomen: je hond gaat heel erg aan het hijgen, ze zijn zeer sloom en ze voelen warm aan. In sommige gevallen is er sprake van overmatig kwijlen en braken. Breng hem of haar dan zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Zorg ervoor dat je de hond niet helemaal bedekt, anders kan de hond zijn warmte niet meer kwijt. Ververs regelmatig de handdoeken. Als de mogelijkheid er is, laat je hond dan uitrusten in het water. Geef kleine slokjes lauw water en neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Ook leuk om te lezen