Winkel Kuurne
vector offer detail page
Bovenaanzicht van een wateroppervlak waar druppels op vallen.
Vijver
Deel deze blog:

Leestijd: 2 min

Gepubliceerd op 27 april 2023

Vijf tips voor een vijver in topvorm

De lente is in het land! Hoog tijd om je tuin onder handen te nemen en je vijver klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Een mooie, goed onderhouden vijver is immers een meerwaarde voor elke tuin. Maar net als bij elke andere vorm van tuinieren, vergt een vijver ook de nodige aandacht en onderhoud. In deze verhelderende blog kom je aan de hand van vijf handige tips te weten hoe je jouw vijver op de perfecte manier klaarmaakt voor de komende zomer.
Tijd om erin te duiken!

Vijver met waterplanten omgeven door natuurlijke groene elementen en stenen.
 • Verzorg de planten

  Het is belangrijk om de planten in en rond je vijver goed te verzorgen. Snoei ze bij waar nodig en zorg ervoor dat ze genoeg voedingsstoffen krijgen. Extra meststof kan hierbij helpen. Vergeet ook niet om dode planten te verwijderen en eventuele nieuwe planten toe te voegen.

 • Verwijder vuil en slib

  Verwijder bladeren, takken, en ander vuil met een schepnet en maak de bodem van je vijver schoon door het slib dat zich tijdens de winterperiode heeft opgestapeld te verwijderen. Dit kan je eenvoudig doen met een vijverstofzuiger of speciale producten.

 • Controleer de waterkwaliteit

  De waterkwaliteit van de vijver is van groot belang voor de gezondheid van je vissen en je planten. Test regelmatig het water en controleer de pH-waarde, de waterhardheid en de nitriet-, nitraat- en ammoniakgehaltes. Als de waarden afwijken, kan je ze gemakkelijk bijsturen met speciale vijverproducten.

 • Voeg bacteriën toe

  Bacteriën helpen bij de afbraak van organisch materiaal, zorgen voor een natuurlijke filtering en dragen bij aan de kwaliteit van het water. Door nieuwe bacteriën toe te voegen hou je het biologisch evenwicht van je vijver in stand.

 • Controleer de pomp en de filter

  De pomp en filter zijn van essentieel belang voor een gezonde vijver. Controleer of deze nog goed werken en maak ze indien nodig schoon. Op deze manier blijft het water goed circuleren en blijft de vijver proper.

Klaar voor de zomer!

Zo, met deze vijf tips is jouw vijver straks helemaal klaar voor de ZOOOOmer! Neem dus snel je schepnet uit de kast, steek de handen uit de mouwen en ga aan de slag! Want deze zomer wordt het volop genieten van de zon, je tuin én je mooie, goed onderhouden vijver. Veel succes!

Ook leuk om te lezen