Winkel Kuurne
vector offer detail page
Vuurwerk met sterrenhemel
Algemeen
Deel deze blog:

Leestijd: 3 min

Gepubliceerd op 04 december 2023

Vuurwerkstress bij huisdieren: oorzaken en oplossingen

We zijn ZOOOO dichtbij 2024… Jawel, nog een paar weken en het jaar zit er alweer op. Maar niet alleen de tijd vliegt, rond het eind van het jaar vliegt er ons traditiegetrouw ook een hoop vuurwerk om de oren. Oudejaarsavond is de perfect gelegenheid om het nieuwe jaar met een knaller in te zetten. Een heus spektakel voor ons, maar jammer genoeg ook een regelrechte kwelling voor onze huisdieren. De jaarwisseling gaat voor sommige katten en honden dan ook vaak gepaard met angst en stress.

In deze blog verkennen we welke impact vuurwerk heeft op het welzijn van huisdieren en geven we advies over hoe je hier het best mee omgaat.

Bang hondje onder zetel

Vanwaar de angst voor vuurwerk?

Voor veel katten en honden is de jaarwisseling op zich al een stressvolle periode. De drukte rond de feestelijkheden, onbekend bezoek over de vloer, baasjes die op een zenuwachtige manier de avond in goede banen willen leiden… Dit soort zaken kunnen al gauw voor een verhoogd stressniveau zorgen. Voeg daar nog eens flitsen en luide knallen aan toe en je huisdier kan plots stressreacties of tekenen van angst en paniek vertonen.

Huisdieren associëren vuurwerk vaak met onweer en gevaar, wat hun angst versterkt. Het gehoor van dieren is bovendien veel gevoeliger dan dat van ons. Honden en katten kunnen om die reden ook angstig reageren op vuurwerkgeluiden. Stressreacties bij honden kunnen variëren van hijgen, blaffen, piepen, wegkruipen tot trillen. Katten vertonen vaak angstig gedrag door luid te miauwen, weg te rennen of zich te verstoppen.

Sommige dieren kunnen langdurige effecten van vuurwerkstress vertonen en hebben weken of zelfs maanden nodig om te herstellen van de spanning.

Bange kat achter gordijn

Hoe moet je omgaan met vuurwerkstress bij huisdieren?

Vermijd overmatig aaien. Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar het troosten en aaien van je huisdier zal de angst bij je hond of je kat alleen maar bevestigen en uiteindelijk een omgekeerd effect hebben. Geef daarom geen extra aandacht en hou je gedrag zo normaal en zo neutraal mogelijk om te laten zien dat er niets bijzonders aan de hand is.

Als je huisdier extreem angstig is, kun je proberen om hem of haar naar je toe te roepen en een eenvoudig commando te geven, zoals ‘zit’, om troost en zekerheid te bieden. Beloon je beestje met een korte aai, vermijd uitgebreide aaien of overdreven reacties.

Kan je speciale maatregelen nemen om de impact van vuurwerk op je huisdieren te verminderen?

Jazeker. Door een rustige omgeving te creëren rond de jaarwisseling kan je de stress bij je huisdieren al voor een stuk verminderen. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je kan doen om het stressniveau van je huisdier te minimaliseren.

  • Hou je kat of je hond binnen zodra het donker wordt. Sluit ramen, deuren, gordijnen en eventuele kattenluiken. Laat de rolluiken naar beneden.
  • Als je het niet volledig donker kan maken, laat dan het licht branden, zo zijn de flitsen van het vuurwerk niet te fel.
  • Zet de radio of de tv op om de luide knallen van het vuurwerk te dempen.
  • Plaats je kat in een kleine bekende kamer, laat je hond op zijn normale plaats liggen.
  • Stel het avondeten van je huisdier uit, hierdoor zullen ze zich meer focussen op het eten i.p.v. op het vuurwerk.
  • Straf je huisdier niet als hij of zij zich angstig gedraagt.
  • Zorg dat je huisdier gechipt is en een naamkokertje heeft. Zo kunnen ze gemakkelijk teruggevonden worden als ze toch zouden weglopen.
  • Steek nooit vuurwerk af in de directe omgeving van een dier.

Ook voedingssupplementen of feromonen kunnen je huisdier helpen om te kalmeren en te ontspannen, daarnaast bestaan er ook kalmeringsmiddelen voor honden en katten, zoals de producten van Feliway (voor katten) of Adaptil (voor honden).

Wil je meer informatie over wat je kan doen om stress en angst bij je kat of je hond te verlichten? Kom dan op zondag 10 december langs bij Duponzoo. Wij laten een expert aan het woord die al jouw vragen met plezier beantwoordt.

Tot dan!

Ook leuk om te lezen