Winkel Kuurne
vector offer detail page
close up van vissen die uit de hand eten
Vijver
Deel deze blog:

Leestijd: 9 min

Gepubliceerd op 20 maart 2024

Ziektes bij vijvervissen: soorten, symptomen en hoe te voorkomen

Net als alle andere dieren kunnen vijvervissen ook getroffen worden door ziektes. Deze aandoeningen kunnen veroorzaakt worden door parasieten, bacteriële infecties, schimmelinfecties of virussen. Ook stress en een slechte kwaliteit van het water in de vijver kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid van de vissen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende ziektes die vijvervissen en koi kunnen oplopen, hoe je ze kan herkennen en welke voorzorgen je kan nemen om ervoor te zorgen dat de vissen in je vijver gezond blijven.

Welke ziektes komen vaak voor bij vijvervissen?

  • Witte stip: een veelvoorkomende infectie die veroorzaakt wordt door een besmettelijke parasiet en gekenmerkt wordt door kleine witte stippen op de huid en de vinnen van de vis. De Ichthyophthirius multifiliis parasiet hecht zich aan de huid, voedt zich met het bloed van de vis en veroorzaakt schade aan huid- en vinweefsel, wat kan leiden tot bacteriële infecties en schimmelinfecties. Na verloop van tijd vallen de witte stippen af en komen ze op de bodem terecht waar ze een infectiehaard vormen voor andere vissen.
     
  • Vinrot: een aandoening die de vinnen van de vis beschadigt, waarbij de huid dof kan worden en er bloederige plekken kunnen ontstaan bij de staart. Vinrot is gemakkelijk te herkennen aan de verkleuring van de vinnen en komt vaak voor bij koi of goudvissen. Vinrot komt ook voor bij andere vijvervissen, maar deze zijn er minder gevoelig voor. De aandoening ontstaat door een zwakke conditie van de vis waardoor de Pseudomonas of Aeromonas bacterie kan toeslaan.
     
  • Bacteriële infecties: komen vaak voor bij vissen die verwondingen hebben of gestresseerd zijn, en zijn te herkennen aan de witte, pluizige plekken op de vis. Vissen kunnen schimmelinfecties zoals Saprolegnia ook in de wintermaanden oplopen omdat ze voorkomen bij temperaturen tussen 2 en 30 graden en de vissen dan vaker een verzwakte weerstand hebben. 
     
  • Huidzweren: een huidziekte die veroorzaakt wordt door een variant van de Aeromonas bacterie, een bacterie die in alle vijvers voorkomt. Een huidzweer is een cirkelvormige infectie die steeds groter wordt en vaak begint vaak met een parasitaire aanval, een beschadiging of een infectie waarbij de Aeromonas bacterie ervoor zorgt dat de ontstane zweer zich steeds verder uitbreidt.
     
  • Buikwaterzucht: een aandoening waarbij vijvervissen een opgeblazen uiterlijk krijgen als gevolg van vochtophoping in de buikholte, waarbij de schubben van de vis uitstaan, de ogen gaan uitpuilen en de vis evenwichtsproblemen vertoont. Buikwaterzucht wordt veroorzaakt door een tumor, een bacteriële infectie, problemen met de nieren van de vis of verkeerd voederen.
close up van vissen in de vijver

Welke ziektes komen voor bij koi?

  • Koi Herpes Virus: ook gekend als KHV. Een hoogst besmettelijk virus dat in de meeste gevallen dodelijk is, maar gelukkig niet zo frequent voorkomt. KHV is te herkennen aan overmatige slijmproductie, verlies van de slijmhuid, huidwonden en herpesachtige ringen op de huid. Bij KHV zijn de kieuwen en de huid van de vis in enkele dagen verwoest.
     
  • Koi pokken of koi karper pokken: worden veroorzaakt door een virus en zijn te herkennen aan grijze troebele huidplekken die eruitzien als paraffinedruppels. Bij volwassen koi zullen deze wratachtige, onregelmatige, grijswitte huidgezwellen meestal verkleinen en soms zelfs verdwijnen. De aandoening ontstaat meestal in het vroege voorjaar, vlak na de koude winterperiode wanneer de weerstand van de vissen lager is en ziektes gemakkelijk kunnen ontstaan. Als de temperaturen opnieuw oplopen, verdwijnen de huidplekken vanzelf.

Hoe voorkom je ziektes bij vijvervissen?

  • Optimaliseer de waterkwaliteit: Controleer regelmatig de waterkwaliteit, zorg ervoor dat de pH-waarde, de ammoniak- en de nitrietniveaus binnen de veilige grenzen liggen en dat het water voldoende mineralen en zuurstof bevat. Voorzie extra zuurstof bij warm weer, zo behouden je vissen hun slijmlaag en zijn ze minder vatbaar voor ziektes.
     
  • Onderhoud je vijver: Zorg dat je vijver mooi onderhouden is en dat er een goed werkend filtersysteem, voorzien van actieve kool, aanwezig is. Verwijder regelmatig bladeren, afval en overtollig slib van de bodem. Zo blijft de waterkwaliteit behouden en voorkom je ophoping van bacteriën en parasieten. Meer informatie nodig over het onderhoud van je vijver? Klik hier voor ‘Vijf tips vorm een vijver in topvorm’.
     
  • Zorg voor een gebalanceerd dieet: Geef je vijvervissen voer dat geschikt is voor hun soort en hun grootte. Een uitgebalanceerd dieet versterkt het immuunsysteem van je vissen en helpt hen gezond te blijven.
     
  • Pas op met nieuwe vissen: Voordat je nieuwe vissen aan de vijver toevoegt, is het verstandig om ze eerst in quarantaine te plaatsen. Hierdoor kan je eventuele ziektes tijdig opsporen en behandelen, en voorkomen dat de vissen in je vijver besmet geraken.
     
  • Voorkom overbevolking: Een overbevolkte vijver kan stress veroorzaken bij vissen, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten. Zorg ervoor dat de vijver niet te veel vissen bevat, hou rekening met de grootte van de vissen en de capaciteit van je vijver.
     
  • Minimaliseer stressfactoren: Stress verzwakt het immuunsysteem van vissen, waardoor ze gevoeliger worden voor ziektes. Vermijd overbevolking en plotselinge veranderingen in temperatuur of waterkwaliteit.
     
  • Monitor de gezondheid van de vissen: Hou je vissen in de gaten op tekenen van ziektes, zoals veranderingen in gedrag, abnormale ademhaling of verlies van eetlust. Vroegtijdige opsporing van ziekten kan de verspreiding ervan helpen voorkomen.
staal die uit een vijver genomen wordt

Voor meer informatie over ziektes bij vijvervissen kan je steeds terecht op de vissenafdeling van Duponzoo. Onze experts beantwoorden al jouw vragen met veel kennis van zaken en een grote glimlach. 

Ook leuk om te lezen