Winkel Kuurne
vector offer detail page
Honden
Deel deze blog:

Leestijd: 15 min

Gepubliceerd op 08 april 2024

Van snuit tot staart: alles over de opvoeding van puppy’s

Recent onderzoek toont aan dat puppy’s nog steeds met stip op één staan in de lijst van de schattigste dingen ter wereld. Of tenminste, daar gaan we toch van uit. Want geef toe, wie kan er nu onbewogen blijven bij het zicht van zo’n pasgeboren pluizenbol?

Veel mensen halen dan ook met plezier een puppy in huis en dat is volkomen begrijpelijk, want qua gezelschap kan er weinig aan tippen. Je kan ze overladen met kusjes en knuffels en je krijgt er een overvloed aan liefde en vriendschap voor in de plaats.

Als het gaat over de opvoeding van je puppy volstaan kusjes en knuffels echter niet. Vergis je niet, bij het opvoeden van een puppy komt heel wat kijken. Maar maak je geen zorgen, wij zetten je alvast op weg met waardevol advies en een pootje vol handige tips.

Hup hup naar een happy pup!

De juiste voeding voor je pup

Alles begint bij voeding. Om ervoor te zorgen dat je pup zich optimaal ontwikkelt op fysiek en mentaal vlak, mag een aangepast en evenwichtig dieet -voorzien van alle voedingsstoffen- niet ontbreken.

De juiste voeding is afhankelijk van de leeftijd, de grootte en het ras van je puppy. Voor meer advies over de precieze voeding voor je pup kan je altijd terecht bij je dierenarts of onze experts op de hondenafdeling van Duponzoo. We geven alvast enkele redenen mee waarom de juiste voeding essentieel is: 

 • Groei en ontwikkeling: Puppy’s groeien snel, daarom hebben ze de juiste voedingsstoffen nodig om hun botten, spieren, organen en weefsels op een gezonde manier te ontwikkelen.
   
 • Energie: Puppy’s zijn energiek en hebben brandstof nodig om te spelen, leren en groeien. De juiste voeding voorziet hen van de nodige energie.
   
 • Immuunsysteem: Een gezond dieet versterkt het immuunsysteem, waardoor ze beter beschermd zijn tegen ziekten en infecties.
   
 • Spijsvertering: Puppy’s hebben een gevoelig spijsverteringssysteem. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen hebben ze aangepaste voeding nodig die gemakkelijk te verteren is.
   
 • Gewichtsbeheersing: De juiste hoeveelheid voedsel zorgt voor een gezond gewicht en draagt bij aan de algemene gezondheid van je puppy.
   
 • Huid en vacht: Voeding speelt een rol in het ontwikkelen en behouden van een gezonde huid en glanzende vacht.

Hydratatie voor je hondje

Naast de juiste maaltijden is voldoende hydratatie van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van je puppy. Zorg er daarom voor dat je puppy altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Naast het voorkomen van uitdroging en het bevorderen van de gezondheid, is hydratatie belangrijk om deze redenen: 

 • Regulering van lichaamstemperatuur: Jonge puppy’s hebben moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hydratatie helpt bij het handhaven van een normale lichaamstemperatuur, vooral tijdens warm weer of na intensieve inspanningen.
   
 • Functie van organen: Water is essentieel voor de goede werking van vitale organen, helpt bij de spijsvertering en vergemakkelijkt het opnemen van voedingsstoffen.
   
 • Sterke gewrichten en spieren: Hydratatie is belangrijk voor het behoud van gezonde gewrichten en spieren, essentieel voor de mobiliteit en activiteit van puppy’s.
   
 • Gezonde huid en vacht: Hydratatie zorgt voor een gezonde huid en vacht, belangrijk voor het algemene welzijn en de uitstraling van je puppy.

Wil je meer advies over de hydratatie? Bekijk dan snel deze handige blog over H2O voor honden.

Gez(h)ondheid van je pup

Bezoekjes aan de dierenarts zijn essentieel voor de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van je puppy. Bij de dierenarts kan je onder meer terecht voor de volgende zaken:

 • Vaccinaties: Om puppy’s te beschermen tegen verschillende ernstige ziekten, zoals hondenziekte, parvovirus en hondsdolheid, hebben ze vaccinaties nodig. Een dierenarts beveelt een vaccinatieschema aan en zorgt ervoor dat je puppy tijdig de nodige vaccinaties krijgt.
   
 • Ontworming en parasietenpreventie: Puppy’s zijn vatbaar voor wormen en andere parasieten. Een dierenarts schrijft ontwormingsmiddelen voor en adviseert je over preventieve maatregelen tegen parasieten zoals vlooien, teken en mijten.
   
 • Identificatie en registratie: In België ben je verplicht om je hond te voorzien van een chip met een identificatienummer. Bij de registratie van de chip worden jouw gegevens gekoppeld aan die van je puppy.
   
 • Voedingsadvies: Een dierenarts adviseert je over de juiste voeding en stelt een voedingsschema op voor je puppy, rekening houdend met factoren zoals leeftijd, ras, grootte en gezondheidstoestand.
   
 • Gedragsadvies: Dierenartsen kunnen ook advies geven over gedragsproblemen en trainingstechnieken, waardoor je in geen tijd een goede relatie met je puppy opbouwt. 

Speelgoed specifiek voor puppies

Je puppy heeft niet alleen behoefte aan de nodige fysieke zorg, ook mentale stimulatie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van je hondje.

Het juiste speelgoed, aangepast aan de grootte en de behoeften van je pup, is belangrijk voor diverse redenen:

 • Veiligheid: Puppyspeelgoed is gemaakt met materialen die veilig zijn voor jonge honden en is speciaal ontworpen om het risico op verstikking of verwondingen te minimaliseren, waardoor ze veilig kunnen spelen en verkennen.
   
 • Tandheelkundige gezondheid: Aangepast speelgoed helpt bij het ontwikkelen van een gezond gebit. Kauwen op het juiste speelgoed reinigt de tanden, vermindert tandplak en tandsteen, en helpt bij het verzachten van pijnlijk tandvlees tijdens het doorkomen van tanden.
   
 • Mentale stimulatie: Aangepast speelgoed voor puppy’s biedt een mentale stimulatie door het bevorderen van natuurlijk jacht- en speelgedrag. Interactief speelgoed, puzzelspeelgoed en speeltjes die beloningen bevatten, kunnen puppy’s helpen hun denkvermogen te ontwikkelen en verveling te voorkomen.
   
 • Socialisatie en gedrag: Het juiste speelgoed draagt bij aan de integratie van puppy’s door hen te leren omgaan met nieuwe geluiden, texturen en situaties. Dit helpt bij het voorkomen van angstig gedrag en bevordert het zelfvertrouwen.
   
 • Ontwikkeling van spieren en botten: Speelgoed dat interactie en beweging stimuleert, draagt bij aan de ontwikkeling van spieren en botten. Door te spelen en te bewegen verbetert hun coördinatie, kracht en lenigheid.

Opvoeding en training van puppy’s

Wandelen, spelen en rennen zijn cruciaal voor de fysieke gezondheid en de mentale stimulatie van je puppy. Om ervoor te zorgen dat je een gehoorzame, gelukkige en goed aangepaste hond hebt, is een juiste training en opvoeding van jongs af aan van vitaal belang. 

Samen met je puppy naar de hondenschool gaan is dus zeker geen overbodige luxe. Professionele training speelt een cruciale rol in het bevorderen van de sociale, fysieke en mentale ontwikkeling van je puppy, en het helpt jou als baasje om zelfverzekerd en verantwoordelijk om te gaan met je hond. 

Belangrijke aspecten in de opvoeding van je puppy zijn:

 • Socialisatie: Introduceer je puppy’s aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. Dat helpt hen om vertrouwd te raken met de wereld rondom hen en voorkomt angst en agressie op latere leeftijd. Let erop dat je niet te beschermend omgaat met je puppy, want dit kan angst stimuleren.
   
 • Socialisatie met andere honden: Laat je puppy kennismaken met andere, vriendelijke honden om sociale vaardigheden te ontwikkelen, speelgedrag te stimuleren en te leren hoe ze zich moeten gedragen.
   
 • Zindelijkheidstraining: Leer je puppy waar en wanneer ze hun ding kunnen doen door middel van positieve versterking, consistente routines en het belonen van gewenst gedrag.
   
 • Gehoorzaamheidstraining: Leer je puppy basiscommando's zoals zitten, liggen, komen en blijven. Gebruik beloningen zoals traktaties en lof om gewenst gedrag te versterken en wees consequent in je aanpak.
   
 • Hondentaal en gedrag: Leer de lichaamstaal van honden te begrijpen en help je puppy om te communiceren en om te gaan met andere honden en mensen op een respectvolle manier.
   
 • Gedragsproblemen aanpakken: Wees proactief bij het aanpakken van gedragsproblemen zoals blaffen, graven en kauwen door het bieden van alternatieve afleidingen en positieve trainingstechnieken.
   
 • Geduld en consistentie: Wees geduldig en consistent in je training en opvoeding. Begrijp dat het tijd kost voor puppy’s om nieuwe vaardigheden te leren en wees consequent in je verwachtingen en beloningen.

Comfort en veiligheid in huis

Tot slot geven we graag nog mee hoe je een leuke en veilige leefomgeving voor je puppy maakt.

 • Comfortabele slaapplaats: Zorg dat je puppy een aangename en gezellige slaapplaats heeft, uitgerust met een zacht kussentje, op een rustige plaats in je woning en in de buurt van het baasje.
   
 • Veilige omgeving: Creëer een beschutte omgeving voor je puppy door giftige planten te verwijderen, gevaarlijke ruimtes af te sluiten en uit te kijken voor kleine objecten die kunnen worden ingeslikt. Zorg er ook voor dat je pup het nooit te koud of te warm heeft.
   
 • Voldoende aandacht: Bouw een sterke band met je pup door er dagelijks mee te spelen en te knuffelen. Masseer en kriebel je pup voor geruststelling en comfort. Gebruik een zachte stem als je tegen je pup praat en denk eraan dat positieve tonen bijdragen aan een gevoel van veiligheid en genegenheid.

Heb je meer informatie nodig over je puppy? Kom dan snel langs op de hondenafdeling van Duponzoo in Kuurne, onze experts helpen je met plezier op weg.

Puppy checklist

download infofiche

Ook leuk om te lezen