Winkel Kuurne
vector offer detail page
Aquarium naast salon in woonkamer
Aquarium
Deel deze blog:

Leestijd: 9 min

Gepubliceerd op 17 november 2023

Aquaria met planten in winkel Duponzoo

Een aquarium opstarten, hoe begin je eraan? 

Weinig zaken zijn zo ontspannend als het observeren van vissen die vreedzaam rondzwemmen in een mooi onderhouden aquarium. De rustgevende bewegingen, de sfeervolle verlichting, het geluid van het water... Stuk voor stuk elementen die bijdragen aan een gezellig interieur en een huiselijke sfeer.

Een aquarium is zonder twijfel een meerwaarde voor je woning, maar kan je er zomaar één installeren en er de dag zelf nog vissen in plaatsen? Het korte antwoord op die vraag is nee. Als je een aquarium op de juiste manier wil plaatsen, zal je in de eerste plaats geduld moeten uitoefenen.

Bij het opstarten van een aquarium is het belangrijk dat je je aan een strikt stappenplan houdt. Dat klinkt misschien overweldigend, maar maak je geen zorgen, wij gidsen je in tien eenvoudige stappen door het woelige water van dit opstartproces. Zo wordt alles, net als het water in je aquarium, helemaal helder.

Binnenkant aquarium, kleurrijke vissen, planten, stenen

In tien stappen naar een afgewerkt aquarium

  • 1. Bereid je voor

    De juiste voorbereiding is de helft van het werk. Ga online op onderzoek of vraag raad in onze winkel, bepaal welke vissen je wil houden en achterhaal wat hun specifieke behoeftes zijn op het vlak van bodembedekking, inrichting van het aquarium, soort water en type beplanting die het beste past bij je vissen. 

  • 2. Haal alle benodigdheden in huis

    Wat heb je allemaal nodig? Om te beginnen; een aquarium, dat spreekt voor zich. Bepaal welk type het meest geschikt is voor jouw vissen en zorg daarnaast voor bodembedekking, planten, verlichting, een thermometer, een filter en filtermateriaal. Voor tropische vissen koop je best ook een verwarmingselement. Tegenwoordig worden kant- en-klare aquariumsets aangeboden (incl. verwarming, verlichting en filter). 

    De vissen zelf koop je pas als het aquarium klaar is voor gebruik. Nog even geduld dus.

  • 3. Installeer de achtergrond en de plateaus 

    Maak de achtergrond vast met niet-giftige montagelijm aan de achterzijde van je aquarium. Een achtergrond zorgt voor extra diepte en verbergt op een elegante manier de bedrading van de filter. Lijm ook eventuele plateaus vast aan de bodem en laat alles mooi drogen. 

  • 4. Zet het lege aquarium op zijn definitieve plaats. 

    Als je aquarium eenmaal gevuld is, zal het te zwaar zijn om het te verplaatsen. Installeer daarom nu al het lege aquarium op een geschikte plaats. Let erop dat er geen direct zonlicht in kan schijnen. Zorg voor een sterke ondergrond met een laag piepschuim of een speciale ondergrond die het glas beschermt. Zorg er ook voor dat je aquarium waterpas staat.

  • 5. Ga aan de slag met de bodembedekking

    Plaats de bodembedekking (zand of grind) in een emmer en spoel het tot het water helemaal proper is. Giet het schoongespoelde zand of grind voorzichtig in het aquarium in een laag van 3 tot 5 centimeter. Om diepte te creëren, leg je beter iets minder grind tegen de voorkant van je aquarium.

  • 6. Installeer de elektrische apparatuur

    Installeer de filter, de thermometer en de verwarming, maar zet ze nog niet aan. Zorg dat de stekkers en stopcontacten niet nat kunnen worden. Plaats de filteruitgang zodat, eenmaal het aquarium gevuld is, het wateroppervlak goed kan bewegen. Dit zorgt voor voldoende zuurstof in het water. Installeer de verwarming aan het andere eind van je aquarium. Heb je CO2-toevoer? Plaats die dan bij de filteruitgang zodat de CO2 zich optimaal in het water kan verspreiden.

  • 7. Versier je aquarium

    Plaats het decoratiemateriaal, zoals stenen en hout, op de bodembedekking. Hou er rekening mee dat nieuw hout soms kan drijven, leg er daarom tijdelijk iets zwaar op totdat het hout volledig verzadigd is van water.
    Je aquarium begint nu al mooi vorm te krijgen, tijd voor de aquariumplanten. Vul je aquarium tot ongeveer 10 cm met lauw water, dat is de makkelijkste manier om aquariumplanten te planten. Leg een bord op het grind en giet daar het water op, zo blijft het liggen.
    Om hardnekkige algen voor te zijn is het belangrijk om meteen te beginnen met een goede hoeveelheid aquariumplanten. Plaats de grootste planten achteraan en werk naar voren toe.
    Je kan je aquarium aankleden zoals je dat zelf wil, maar let erop dat je grote planten of grotere stukken decoratie achteraan plaatst, dit zorgt voor een mooi dieptezicht. 

  • 8. Vul je aquarium

    Als de elektrische apparatuur, de bodembedekking, de planten en alle decoratieve elementen geïnstalleerd zijn, kan je aquarium helemaal gevuld worden. Giet het water er voorzichtig in, zo zorg je ervoor dat het grind en de planten niet alle kanten opvliegen.

  • 9. Schakel de elektrische apparatuur in

    Zet de filter en de lampen aan. Zet de verwarming tussen 21 en 26 graden, zet eventueel je C02-systeem aan en laat alle rondzwervende stofjes zakken. Voeg eventueel meststoffen toe voor de beplanting.

    Let op!

    Voor je de vissen toevoegt moet het water in het aquarium eerst in balans komen, dit kan twee tot drie weken duren. Eerst moeten er zich voldoende bacteriën ontwikkelen, deze bacteriën zijn nodig om giftig nitriet in onschadelijk nitraat om te zetten.
    Voordat er vissen in het aquarium kunnen geplaatst worden, moet je eerst over de ‘nitrietpiek’ heen zijn. Na een periode van ongeveer 2 à 3 weken kan het water worden getest met een testkit of met teststrips. Pas als alle waarden van het water optimaal zijn, kunnen de vissen worden toegevoegd. Geduld is dus erg belangrijk. 

  • 10. Plaats de vissen in je aquarium

    Na ongeveer 2 à 3 weken zal het water helder zijn en hebben er zich voldoende bacteriën ontwikkeld. Als de waterkwaliteit getest en goedgekeurd is, mogen de vissen erin. Begin met een klein aantal vissen, op deze manier kunnen de bacteriën gestaag verder groeien en kunnen de vissen zich aanpassen.
    Controleer of de vissen van stromend water houden, anders moet je de uitgang van de filter aanpassen zodat er minder stroming is.

Mooi verlicht aquarium op kast

Ziezoooo, nu rest je niets anders dan te genieten van je aquarium en je vissen. 
Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder. 

Veel plezier!

Ook leuk om te lezen