Kittens op komst
Een gebruiksvriendelijke gids voor toekomstige kattenbaasjes
Bij de komst van een kitten komt heel wat kijken. En misschien zelfs meer dan je denkt.
Om ervoor te zorgen dat je helemiauw tot in de puntjes voorbereid bent op de dag dat je kersverse knuffelaar aankomt, krijg je hieronder een handig overzicht vol interessante info, waardevolle weetjes en toepasselijke tips en tricks.
We leggen uit wanneer een kitten het nest mag verlaten, hoe je best je miauwende metgezel vervoert en hoe je ze laat kennismaken met andere huisdieren en de leden van je gezin.
Maar dat is nog niet alles! We geven ook een overzicht mee van alle essentiële benodigdheden die je nodig hebt om je poezelige pluizenbol optimaal te verwelkomen.
Kortom, een antwoord op alle vragen die je kan hebben bij de komst van een kitten.
Vanaf wanneer mag een kitten het nest verlaten?
Eenmaal je beslist hebt om een katje te adopteren, is het normaal dat je het zo snel mogelijk in huis wil halen. Om gedragsproblemen op latere leeftijd te voorkomen is het echter belangrijk dat een kitten niet te vroeg van bij de moederpoes wordt weggenomen.
De minimumleeftijd waarop katten het nest mogen verlaten werd in 2019 wettelijk vastgelegd op 12 weken. Om ervoor te zorgen dat de kittens helemaal gesocialiseerd zijn, raden we aan om ze zo lang mogelijk bij de moeder te houden, het liefst tot ze ongeveer 16 weken oud zijn. Daar zijn verschillende redenen voor.
- Voeding: In het begin zijn jonge poesjes volledig afhankelijk van moedermelk. Zolang de kittens nog gezoogd worden, is het te vroeg om ze te scheiden van de mama.
- Opvoeding: Jonge katjes kopiëren het gedrag van de moederpoes. Zo leren ze op jonge leeftijd bepaalde basisvaardigheden die ze later zullen nodig hebben, zoals zich wassen.
- Socialisatie: In het nest wordt volop geëxperimenteerd. Als kittens ondervinden dat bepaalde acties een positief gevolg hebben, dan blijven ze deze handelingen herhalen. Kittens besteden ook veel tijd aan het spelen met de nestgenootjes. Tijdens het spelen leren ze wat de pijngrenzen van anderen zijn. Wanneer ze te hard bijten of krabben, wordt hun gedrag gecorrigeerd.
Hoe vervoer je je kitten naar huis?
Als je je je nieuwe katje gaat ophalen is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Vergeet niet dat je je kitten uit zijn vertrouwde omgeving weghaalt en dat dit een grote aanpassing is voor je kleine beestje. Zorg er dan ook voor dat het transport naar huis zo rustig mogelijk verloopt, maak de nodige tijd vrij zodat je katje geen extra stress ervaart en behandel je gloednieuwe miauwende metgezel op een zachtaardige manier.
Vermijd gevaarlijke situaties, vervoer daarom nooit je katje zomaar los in de auto! Zorg voor een stevige, goed geventileerde transportkooi met daarin een zacht en comfortabel dekentje. Kies een kooi die groot genoeg is zodat je ze later opnieuw kan gebruiken als je kat volwassen is. Neem een extra dekentje en wat keukenpapier mee voor het geval je kitten tijdens de rit een plasje maakt.
Plaats de kooi op een veilige plaats in de auto, bij voorkeur op de vloer van de passagiersruimte. Kies een plaats met een stabiele ondergrond waar je kitten minder last heeft van schommelingen en de indrukken van buitenaf. Let erop dat je voorzichtig rijdt en zorg dat je kitten het tijdens het vervoer niet te koud of te warm krijgt.
Welke voorbereidingen moet je nemen als je een kitten in huis haalt?
Om ervoor te zorgen dat je kitten zich meteen thuis voelt en dat het in alle veiligheid de nieuwe woonplaats kan verkennen, is het belangrijk dat je als baasje de juiste voorbereidingen treft. We raden dan ook aan om je huis gevarenvrij te maken. Zorg ervoor dat er geen giftige kamerplanten in huis staan, berg kleine voorwerpen op, stop gevaarlijke producten goed weg en let op met stopcontacten en losliggende elektriciteitsdraden.
Hoe laat je kittens kennismaken met hun nieuwe thuis?
Gezin: Om de kennismaking met het gezin zo rustig mogelijk te laten verlopen en je kitten meteen op zijn of haar gemak te stellen, is het beter dat je je kinderen voorbereidt op de komst van de nieuwe huisgenoot. Je kinderen verrassen is natuurlijk altijd leuk, maar zorg er dan voor dat ze niet te luid zijn en het katje doen schrikken of dat ze al te enthousiast worden en je kitten te vaak optillen of ruw behandelen. Maak hen duidelijk dat een katje geen speelgoed is en dat het belangrijk is dat ze voldoende kunnen slapen.
Leg uit dat ze bruuske bewegingen beter vermijden en leer hun hoe ze de kat moeten opnemen. Dat doe je door je hand opengesperd onder de buik van je kitten te leggen en hem of haar zo op een rustige manier op te tillen. Maak duidelijk dat je een kat niet mag optillen aan de voorpoten of aan het hoofd en dat er niet aan de staart mag worden getrokken.
Huisdieren: Als je reeds andere dieren in huis hebt, is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk kennismaken met je kitten. De kennismaking met een hond verloopt meestal vlot. Volwassen katten hebben het meestal iets moeilijker met de komst van de nieuweling. Hou er rekening mee dat het enkele dagen, weken of zelfs maanden kan duren voordat je kat de nieuwe huisgenoot aanvaardt.
Laat je kitten in eerste instantie op verkenningstocht gaan door het huis en stel de reeds aanwezige honden of katten gerust door ze geleidelijk aan te laten wennen aan de geur van je kitten.
Mag je een kitten ’s nachts bij je op de kamer nemen?
Kittens onthouden wat je hen op vroege leeftijd aanleert, proberen dan ook tijdens de eerste nachten de neiging te weerstaan om je kitten bij jou op de kamer te nemen, ook als er aanhoudend gemiauwd wordt. Als je niet wil dat de kat op volwassen leeftijd bij jou in de kamer slaapt, laat hem dat dan ook als kitten niet doen. Maak je geen zorgen, je kitten zal al na enkele nachten wennen aan het feit dat het niet bij jou mag slapen.
Welke spullen moet je in huis halen als er een kitten op komst is?
Voordat je kersverse kitten over de vloer komt, is het belangrijk dat je een aantal essentiële benodigdheden in huis hebt:
- Voeding voor kittens: Om goed te groeien en zich optimaal te kunnen ontwikkelen is het belangrijk dat kittens voeding krijgen met een hoog eiwitgehalte. Deze voeding is specifiek ontwikkeld voor kittens en is voorzien van een aantal essentiële voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en vetzuren.
- Voer- en waterbakjes: Zorg voor een stevig, ondiep voerbakje waar je kitten gemakkelijk bij kan. Voorzie ook een groter bakje voor vers water. Let erop dat de bakjes ver genoeg uit elkaar staan zodat er geen water in het voedingsbakje terecht komt. Tip: voorzie extra eet- en drinkbakjes op verschillende plaatsen in je huis.
- Kattenbak: Kies een kattenbak die geschikt is voor kittens en vul deze met klompvormende kattenbakvulling. Een overdekte kattenbak neemt de vervelende geurtjes weg, geeft je kitten een veilig gevoel en voorkomt dat de kattenbakkorrels in het rond vliegen.
- Kattenmandje: Kittens kiezen hun slaapplaats doorgaans zelf, maar het is belangrijk dat ze altijd een comfortabel plekje hebben waar ze zich veilig voelen en zorgeloos kunnen rusten, spelen en slapen.
- Krabpaal: Kittens houden van krabben, ze zitten graag op de uitkijk en ze hebben nood aan voldoende lichaamsbeweging. Een hoge krabpaal met verschillende niveaus geeft je kitten de mogelijkheid om volop te klimmen, alles van bovenaf te bekijken én de nageltjes aan te scherpen.
- Speelgoed: Zorg dat je kitten zich actief kan bezighouden met verschillende soorten stimulerend speelgoed zoals balletjes, verenstokjes en speelmuizen. Let er wel op dat je kitten geen kleine of losse onderdelen inslikt.
Op zoek naar het grootste aanbod en de beste producten voor je kitten, kater of kattin? Kom dan snel langs bij Duponzoo in Kuurne, wij voorzien je met plezier van advies en de juiste spulletjes op maat van jou en jouw miauwer.